Magnézium nélkül nincs élet

Forrás: Thinkstock -
hatás magnézium ásványvízmg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egészséges szervezet működésének egyik nélkülözhetetlen alappillére a magnézium. Ez az ásványi anyag az idegsejtek működésén túl részt vesz a csontok és a fogak, illetve az érfalak épségének megőrzésében is, hiánya pedig egy sor kellemetlen tünetet okozhat.

Gyakran ébredsz hajnalban arra, hogy görcsöl a lábad? A legkisebb dolgon is azonnal felhúzod magad? Netán rossz a kedved mostanában? Talán nem is gondolnád, de ezek a tünetek mind arra hívhatják fel a figyelmed, hogy túl alacsony a szervezeted magnéziumszintje.

Az éjszakai lábgörcs magnéziumhiányra utal Forrás: Thinkstock

Komoly betegségeket is okozhat a hiánya

Ez a test normál működéséhez szükséges ásványi anyag több mint 300 enzim munkájában vesz részt, hiánya pedig

nem csupán egy sor kellemetlen tünetet, hanem komoly betegségeket is okozhat.

Ilyen lehet például a szívritmuszavar, a magas vérnyomás, a szapora szívverés, a csontritkulás, a depresszió és a cukorbetegség is.

Ha azonban kellő mennyiségű magnéziumhoz juttatod a szervezetedet, nem csupán a hangulatodon és az erőnléteden fogod érezni a változást. Ez az ásványi anyag ugyanis nemcsak az idegrendszer helyes működését támogatja, hanem a csontok és a fogazat, illetve az érfalak épségének megőrzésében is nagy szerepet játszik. Ezzel a csontozatod és a szíved egészségét egyaránt véded.

A magnéziummal a szíved egészségét is véded Forrás: Thinkstock

Mennyi az annyi?

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint egy felnőtt férfinak 400 mg, egy felnőtt nőnek pedig 300 mg az ajánlott napi mennyiség.

Mindehhez érdemes elsősorban természetes forrásokból hozzájuttatni a szervezetet.

Fogyassz sok olajos magvat, különösen a napraforgómag, a mandula és a brazíliai dió gazdag ebben az ásványi anyagban, de a zöld színű zöldségek, mint a mangoldsaláta, a spenót, a borsó is sok magnéziumot tartalmaz, ahogyan a halfélék, a bab és a zabpehely is.

Ügyelj rá, hogy a terhesség, a szoptatás, az intenzív sportolás, a klimax, illetve egy-egy stresszesebb időszak megnöveli a szervezeted magnéziumszükségletét, ilyenkor akár nagyobb mennyiség pótlására is szükség lehet. Egyes gyógyszerek, gyógykészítmények, illetve a hányás, hasmenés és a bélrendszer más megbetegedései is csökkenthetik ennek az ásványi anyagnak a szintjét.

Támogatott tartalom

Híres fogyatékos emberek, akik örökre beírták magukat a történelembehttp://www.life.hu/drlife/20170214-hires-fogyatekos-emberek.htmlRendkívülit és maradandót alkotni mindenki számára kihívás, és bizony nem is mindenkinek sikerül. Az alábbiakban 5 olyan ismert ember rövid történetét mutatjuk be, akik fogyatékkal éltek, nevük és munkájuk miatt azonban örökké beírták magukat a történelembe. Dr. Life--Kiderült, hogy nem a szolárium okozza a bőrrákothttp://www.life.hu/news/20161024-nem-a-szolarium-okoz-borrakot-a-szolariumot-hasznalo-noknel-es-ferfiaknal.htmlEgy nemrég készült felmérés szerint közvetlenül nem a szolárium tehet arról, hogy a mesterséges napfürdőzést előszeretettel kiélvező férfiak és nők körében gyakrabban alakul ki a halálos kimenetelű bőrrák. NewsOrigoA sötét ötven árnyalata: így hat a nők szexuális egészségére a mamipornóhttp://www.life.hu/drlife/20170213-a-sotet-otven-arnyalata-hatasa-a-szexualis-egeszsegre.htmlMúlt hét óta ismét Szürke-lázban ég az egész világ. Tovább folytatódik Anastasia Steele és Christian Grey románca E. L. James folytatásos regényének második része alapján. De miért nem tündérmese A sötét ötven árnyalata? Hogyan befolyásolja mindez a női szexualitást, és idealizálja a bántalmazó kapcsolatban élést? Dr. Life--Sztáranyukák, akik 40 felett vállaltak gyerekethttp://www.life.hu/drlife/20170207-sztaranyukak-akik-40-felett-szultek-gyereket.htmlBiológiai szempontból a 20-30 éves kor közötti időszakot tartják a legmegfelelőbbnek gyermekvállalás szempontjából. Ugyanakkor egy nő számára a legtöbbször nem csupán ez a családalapítás egyedüli aspektusa. Most bemutatunk nyolc sztármamit, akik már bőven negyven felett jártak, amikor anyai örömök elé néztek. Dr. LifeOrigo7 kérdés az egészségről: Zimány Lindahttp://www.life.hu/drlife/20170213-zimany-linda-az-egeszsegi-allapotarol-beszel.htmlMennyire fittek a sztárok? Vajon voltak-e már súlyos betegek? És mi a helyzet a plasztikával? A Life.hu legújabb sorozatában most hétről hétre kikérdezünk egy hírességet, aki megosztja veletek a legjobb egészségtippjeit, és azokat a titkait, amelyekről eddig még talán sohasem beszélt. Ezúttal Zimány Lindát faggattuk. Dr. LifeOrigoMelyek a legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok, amelyeket pótolni kell?http://www.life.hu/drlife/20170210-vitaminok-es-asvanyi-anyagok-kozul-a-legfontosabbak.htmlA nyirkos és hideg téli időjárás kedvezhet a különféle megbetegedéseknek. Ám, ha kellőképp ügyelsz arra, hogy a szervezeted minden szükséges anyagot megkapjon az egészséges működéséhez, azt az immunrendszered is meghálálja. Ezekkel a vitaminokkal és ásványi anyagokkal szinte biztos, hogy elkerülheted a különféle nyavalyákat. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.