7 kérdés az egészségről: Zimány Linda

Fotó: Borzi Vivien -
egészség Zimány Linda kérdés sztár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mennyire fittek a sztárok? Vajon voltak-e már súlyos betegek? És mi a helyzet a plasztikával? A Life.hu legújabb sorozatában most hétről hétre kikérdezünk egy hírességet, aki megosztja veletek a legjobb egészségtippjeit, és azokat a titkait, amelyekről eddig még talán sohasem beszélt. Ezúttal Zimány Lindát faggattuk.

Lépcső vagy lift?

Heti 5 nap edzem, minden alkalommal 2 órát. Úgy vélem, így abszolút belefér egy kis liftezés, ha már van választási lehetőség. Persze nincs bajom a lépcsőzéssel sem, mert így legalább edzésben vagyok, és különben sem terhel meg túlságosan. Úgy gondolom, hogy ha a napi mozgás és diéta nem lenne ennyire fontos része az életemnek, akkor ahol csak tehetném, lépcsőznék a jó közérzet, az egészség és a mozgás öröme miatt.. Egészen kicsi korom óta sportolok, így neveltek a szüleim.

Hogy állsz a diétázással?

Mindig odafigyeltem az étkezésemre. Ez számomra nem jelent nehézséget, mert egyébként sem kedvelem a nehéz ételeket, és egyáltalán nem vagyok édesszájú sem. Ha mostanában húst eszem, akkor is inkább a halféléket részesítem előnyben, emellett sok zöldséget és gyümölcsöt eszem.

Zimány Linda: "Egyáltalán nem vagyok édesszájú" Fotó: Borzi Vivien

Két hónapja egy kissé felborult az életem, miután egy vérteszt alapján megállapították, hogy erős intoleranciáim és allergiáim vannak. Például ilyen a glutén, ami miatt a teljes kiőrlésű gabonákról kellett lemondanom, illetve a tejallergiám, am miatt pedig a tejtermékeket kellett száz százalékban kiiktatnom.

A tojásra is erős intoleranciát mutatott a teszt. Nagyjából egy hónap alatt átálltam az új életmódra úgy, hogy ezek az élelmiszerek tulajdonképpen már nem is hiányoznak. Van olyan dolog, amit nem kell, hogy örökre mellőzek, csak amíg ki nem ürül a szervezetemből.

Van olyan bűnöd, amit olykor-olykor azért megengedsz magadnak?

Nem vagyok édesszájú, ahogy említettem is, és lusta sem vagyok, ha edzésről van szó. Testmozgás terén nagyon elhivatott vagyok, és lelkiismeret-furdalásom is van, ha ki kell hagynom egy edzést például egy betegség miatt. Viszont kedvelem a jó borokat, a bűnözés is ezen a szinten valósul meg, egy-egy vacsorához elfogyasztott testesebb, száraz vörösborban.

Voltál valaha nagyon beteg, vagy szenvedtél már súlyosabb sérülést?

Egy időben nagyon érzékeny volt a gyomrom, és sajnos előfordult, hogy ha egy idegen országban járva rosszat ettem, azonnal gyomorfertőzésem lett. Emiatt többször is töltöttem a nyaralás idejét kórházban, infúzióra kötve. Ezt szerencsére sikerült kinőnöm. Legutóbb egy nagyon vicces eset miatt kerültem kórházba: decemberben belerúgtam a gardróbszekrénybe, és össze kellett varrni a kis lábujjam. Hála az égnek, komolyabb dolog nem volt.

Zimány Linda: "Egy vérteszt alapján megállapították, hogy erős intoleranciáim és allergiáim vannak" Fotó: Borzi Vivien

Volt valaha plasztikai műtéted?

Igen, a melleimet megcsináltattam, amikor évekkel ezelőtt elkezdtem futni, és eltűntek. Ezen kívül még a szám van feltöltve hialuronsavval (de ez nem is műtét igazából), illetve az orromat kellett műteni orrsövényferdülés miatt.

Mit teszel azért, hogy egészségesebb legyél?

Tudatosan étkezem, erre mindig komolyan odafigyelek. Napi szinten sportolok, emellett meditálok. Mindezek rengeteget segítenek nekem a mindennapi stressz oldásában.

Szeretnél örökké élni?

Hú, de még mennyire! Mióta várom, hogy valaki ezt egyszer megkérdezze tőlem! Bizonyára sokan láttátok már a Jól áll neki a halál című filmet, amelyben Meryl Streep és Goldie Hawn egyetlen ellenvetés nélkül megisszák az örök fiatalság szérumát. No, mármost én is tuti, hogy ugyanígy tettem volna. :)

Megcsal a párod? Így derítheted ki a legegyszerűbbenhttp://www.life.hu/drlife/20170208-megcsal-a-parod-igy-deritheted-ki.htmlNem célunk bogarat ültetni senki fülébe, ám tény, hogy még a legjobbnak látszó párkapcsolatban is előfordulhat, hogy félresiklik valami, és kiderül, nem csupán két emberen áll a vásár. Íme, a leggyakoribb jelek, amelyekből tudhatod, hogy a párod félrelép. Dr. Life--A divatipar teszi anorexiássá a modelleket?http://www.life.hu/drlife/20170209-a-modellek-etkezesi-zavarainak-oka.htmlEgy nemrég megjelent tanulmány szerint szoros összefüggés van a divatipar, azon belül is a modellügynökségek által a modelljeikre gyakorolt nyomás és a táplálkozási zavarok, köztük az anorexia és a bulimia kialakulása között. Dr. LifeThinkstockMiért ilyen magas a koraszülöttek száma?http://www.life.hu/drlife/20170209-miert-magas-a-koraszulottek-szama-magyarorszagon.htmlNépbetegségnek számít, általánosságban mégis elmondható, hogy mind az édesanyák és a kismamák, mind pedig a társadalom keveset tud a koraszülésről és korababákról. De mi lehet ennek az oka? Többek között ezt a kérdést jártuk körül dr. Joó József Gáborral, a Semmelweis Egyetem I. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi adjunktusával. Dr. LifeThinkstock„Ha az ember görcsösen akarja a változást, sehova sem jut" – Interjú Szabó Rékávalhttp://www.life.hu/drlife/20170206-szabo-reka-a-valtozasrol-valtoztatasrol-es-ujjaszuletesrol-interju.htmlBőven túl vagyunk az új év kezdete körüli izgatottságon, a fogadalmak megszegésén, miközben a változás és a változtatás iránti igényünk még mindig tart. Létezik-e mindenkori újjászületés? Akár a téli fásultság kellős közepén? Erről beszélgettünk Szabó Rékával, a Tünet Együttes vezetőjével, akinek soron következő előadása kapcsán most nagyon is aktuális ez a téma. Dr. LifeOrigoRosszul érzed magad a bőrödben? Akkor jobb, ha vetkőzölhttp://www.life.hu/drlife/20170130-a-meztelenseg-jo-hatassal-van-a-kozerzetre-es-a-testkepre.htmlA nők számára kevés örömtelibb esemény van annál, mint amikor magukra ölthetik legújabb, vagy éppen legjobban szeretett ruhadarabjukat. Bár mindez egy időre valóban adhat egy kis önbizalomlöketet, egy friss kutatás szerint sokkal jobb hatással van a közérzetre a meztelenség, ami nem csupán boldogabbá, hanem elfogadóbbá is tesz önmagunkkal szemben. Dr. LifeThinkstockHíres színvakok és színtévesztők, akik másképp látják a világothttp://www.life.hu/drlife/20170125-hiressegek-akik-szinvakok-vagy-szintevesztok.htmlSzínvaknak és színtévesztőnek lenni nem a világ vége. Bár sokan emiatt mondanak búcsút a gyerekkori álommunkájuknak, számos sikeres, híres és színlátásos zavarral küzdő ember példája bizonyítja, hogy így is lehet teljes életet élni és hatalmas eredményeket elérni. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.