Híres színvakok és színtévesztők, akik másképp látják a világot

híresség Paul Newman színtévesztés Vilmos herceg színvakság Eddie Redmayne Mark Zuckerberg sztár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Színvaknak és színtévesztőnek lenni nem a világ vége. Bár sokan emiatt mondanak búcsút a gyerekkori álommunkájuknak, számos sikeres, híres és színlátásos zavarral küzdő ember példája bizonyítja, hogy így is lehet teljes életet élni és hatalmas eredményeket elérni.

Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg Forrás: AFP/Kay Nietfeld

Mit jelent az, ha valaki színvak?

A színvakság, vagyis a diszkromatopszia a rendellenes színlátás egyik fajtája. Ilyenkor az érintett képtelen megkülönböztetni a különböző színeket. Többféle ok miatt is kialakulhat, de akár szembetegség vagy szemkárosodás is állhat a háttérben. A színlátásos zavarok azonban a legtöbbször öröklődnek, és sokkal több férfit érintenek, mint nőt. Erről a ritka rendellenességről bővebben ide kattintva olvashatsz.

Bill Clinton

Az Egyesült Államok egykori elnöke a szüleitől örökölte színlátási zavarát. Hillary Clinton férje állítólag szintén vörös-zöld színtévesztő, ezért különleges intézkedésekre volt szüksége többek között az 1996-os elnöki vita során is. Mivel vitapartnere, Bob Dole is színtévesztő volt, ezért mindkettejüknek speciális jelzőfényekre volt szükségük, hogy lássák, mikor vannak adásban.

Bill Clinton Forrás: AFP/Spencer Platt

Paul Newman

Gondoltad volna, hogy a hollywoodi filmcsillag annak idején nem is színésznek, hanem pilótának készült? A sztár nagy álma volt, hogy a hadseregben szolgálja hazáját a második világháború alatt, ám ez az időközben kiderült színvaksága miatt lehetetlen volt. Newmant ezért a hadsereg rádiósnak és lövésznek képezte ki, ám végül – és az egész világ szerencséjére – mégis a filmezésnél kötött ki.

Paul Newman Forrás: AFP/Stan Honda

Mi a különbség színvakság és színtévesztés között?

A színvakságot az idegen nyelvek hatására többen is összekeverik a sokkal gyakoribb színtévesztéssel, ami a népesség nagyjából 5%-át érinti. Ebben az esetben az egyén még láthat színeket, a kettő közötti határ azonban elmosódik: a súlyos színtévesztők csak nagyon nehezen tudnak színeket megkülönböztetni.

Vilmos herceg

Az Egyesült Királyság trónjának sorban a harmadik örököséről a Brit Királyi Légierő egyik katonája árulta el, hogy állítólag enyhe színtévesztéssel küzd – amelyet egyébként maga Vilmos és a királyi család soha nem erősített meg.

Egy pletyka szerint Vilmos valamennyire színtévesztő, ami problémát okoz neki az éjszakai helikopterszolgálatnál. Már javasolták egy biztonságosabb ezredbe való beosztását

– fogalmazott anno az akkori forrás. Hogy ez valóban így van-e, már csak amiatt is kérdéses, mert Vilmos fiatal felnőttként szinte végig katonaként szolgálta hazáját, és később a kelet-angliai légi mentőkhöz került mentőpilótaként – ami színvakként vagy színtévesztőként nem csupán lehetetlen, hanem veszélyes is lenne másokra és számára is.

Vilmos herceg Forrás: AFP/James Shaw

Eddie Redmayne

Hollywood egyik legújabb felfedezettje saját bevallása szerint egyáltalán nem lát más színt, csak a kéket. Ez a szín azonban olyannyira rabul ejtette, hogy annak idején ezért is választotta disszertációja témájaként Yves Klein francia képzőművészt, aki híres volt kék színű festményeiről.

30 ezer szót írtam erről a színről, és nem fáradtam bele. Megdöbbentő ez a szín. Hihetetlen, hogy egy árnyalat ennyi érzelmet rejt magában. Mások csak remélni tudják, hogy ugyanezt a hatást érjék el a színészet útján

– fogalmazott egy korábban adott interjújában a színész, akinek a felesége segít abban, hogy egymáshoz illő ruhadarabokat válasszon ki.

Eddie Redmayne Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.