Így védd ki a leggyakoribb téli megbetegedéseket

Forrás: Thinkstock -
immunrendszer védelem tüdő2016 hideg idő megbetegedés tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogy a hőmérő higanyszála lejjebb kúszik, úgy szaporodik a megfázásos, légzőszervi megbetegedésekben, az influenzában, a felfázásban, esetleg a komoly veszélyt jelentő tüdőgyulladásban szenvedő betegek száma. Pedig mindössze néhány apróságot kell betartanod ahhoz, hogy elkerüld ezeket a nyavalyákat.

Az első és legfontosabb: öltözz melegen!

Banális, de tény, hogy az ember lánya néha hajlamos elfeledkezni magáról, és

jobban hajlik arra, hogy a divat oltárán áldozzon, semmint a praktikusságot és a saját egészségét tartsa szem előtt.

Forrás: Thinkstock

Ha fázós vagy, szerezz be egy meleg, vízhatlan csizmát, húzz harisnyát a nadrágod alá, térj vissza kislánykorod gyűlölt viseletéhez, a trikókhoz, vagy szerezz be egy derékmelegítőt, amit simán el tudsz rejteni a ruhád alá, így sosem derül ki a turpisság. Ami a hideg hónapokban mindenképp fontos, az egy jó téli kabát, ami még a legkeményebb mínuszokban is jó szolgálatot tud tenni.

Ma már számtalan fazon és szín közül választhatsz a legkülönfélébb árkategóriákban a meleg cuccokat illetően – korábban itt adtunk egy kis terepszemlét ezzel kapcsolatban. Ne feledd, hogy a hő a végtagjaidon és a fejeden keresztül távozik, tehát ezeket a testrészeidet mindig tartsd melegen sapkával, sállal, kesztyűvel és meleg zoknikkal.

Vedd komolyan a tüneteket!

Sokan nincsenek vele tisztában, pedig a tüdőgyulladás egy nagyon komoly betegség, ami akár halállal is végződhet. Minden korosztályt érint, de a legtöbb halálesetet a gyermekek körében okozza szerte a világon. A téli hónapok beköszöntével érdemes jobban odafigyelni a betegségre. Ismerd fel és előzd meg a tüdőgyulladást – ehhez adunk most tippeket szakértő segítségével. A Life.hu cikkét itt olvashatod el!

Turbózd fel az immunrendszered!

Ahhoz, hogy erősítsd a szervezeted védelmi rendszerét, nem feltétlenül kell drága vitaminokkal és étrend-kiegészítőkkel tömnöd magad. Törekedj a változatos, zöldségben, gyümölcsben gazdag és feldolgozatlan élelmiszerekben szegény étrendre. Fogyassz gyógyteákat, emellett figyelj a folyadékbeviteledre.

Forrás: Thinkstock

A szigorú megvonásokon alapuló diétákat jobb, ha száműzöd,

ezek ugyanis inkább gyengítő hatással bírnak az immunrendszeredre. Bár a hideg, sokszor esős időjárás nem túl mozgásra csábító, mégis érdemes minél több szabadtéri programot szervezned az egészséged érdekében. Minél többet vagy kint, annál jobban alkalmazkodik a szervezeted az időjáráshoz, egy könnyű kocogás, biciklizés vagy séta pedig még a védekezőrendszeredet is megedzi. Persze a réteges öltözködésről ne feledkezz el!

Csökkentsd a stresszt!

Több kutatás is bizonyította már, hogy

a tartós stressz gyengíti az immunrendszer hatékony működését.

Ez lehet az oka annak, hogy nehezen gyógyulsz ki egy-egy náthából, megfázásból, avagy könnyen el is kapod ezeket a megbetegedéseket. Találd meg a módját annak, hogy csökkentsd a stresszt az életedben: találj magadnak valamilyen hobbit, járj el lazító masszázsokra, meditálj, jógázz, vagy vezesd le a feszültséget a futásban, bokszolásban, avagy a főzésben!

Forrás: Thinkstock

Ugye nem felejtettél el kezet mosni?

Az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módja annak, hogy távol tartsd magadtól a betegségeket, ha ügyelsz a rendszeres és helyes kézmosásra.

Tudtad, hogy kezünk egyetlen négyzetcentiméterén több millió baci nyüzsög?

Persze ezek nem mindegyike jelent veszélyt az egészségedre, a kézmosás mégis kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy megakadályozd a „rossz” kórokozók szaporodását. Erről bővebben itt olvashatsz a Life.hu oldalán.

Fáj a hátad? Így tehetsz ellenehttp://www.life.hu/drlife/20161020-a-hat-es-derekfajas-ellen-igy-tehetsz.htmlA fájós hát manapság népbetegségnek számít, amelyet leggyakrabban az ülőmunka és a mozgás hiánya okoz. Nem kell azonban beletörődnöd: néhány egyszerű, ám nagyszerű megoldással könnyen megszüntetheted a kínzó panaszt. Dr. Life--Rád hogyan hatnak a nehéz napok?http://www.life.hu/drlife/20161107-rad-hogyan-hat-a-menstruacio.htmlSzinte valamennyi nő megtapasztalja élete során, miért is nevezik azokat a bizonyos napokat olyan nehéznek: a menstruációt megelőző napok felpaprikázott hangulatától kezdve a sokszor kellemetlen mellfeszülésen át a fájdalmas görcsölésig. A Life.hu most felméri, hogyan éli meg a gyengébbik nem a havi vérzés időszakát. Dr. LifeOrigoNem eszi meg a zöldséget a gyerek? Így szerettetheted meg velehttp://www.life.hu/drlife/20161020-ha-nem-eszi-meg-a-zoldsegeket-a-gyerek-ezeket-a-trukkoket-vesd-be.htmlEgy amerikai kutatás szerint ha valaki sok gyümölcsöt és zöldséget eszik fiatalabb korában, annak később is kevesebb kalcium rakódik le a szívkoszorúerében. Vagyis nem lehet elég korán kezdeni az egészséges táplálkozást. De mit tehet a szülő, ha a gyerek tüntetően kerüli a zöldségeket? Íme, néhány bevált trükk. Dr. Life--Sikeresebb lennél a munkahelyeden? A titok egyszerűbb, mint gondolnádhttp://www.life.hu/drlife/20161019-a-testmozgas-segit-a-stressz-lekuzdeseben-es-a-munkahelyi-sikerek-elereseben.htmlA rendszeres mozgás nem csupán az egészséged megőrzésében segíthet, hanem a munkahelyi hatékonyságodat is növelheti, ráadásul a stressz ellen is jó megoldást nyújthat. Dr. Life--Okok, amelyek miatt fájdalmas lehet a menstruációdhttp://www.life.hu/drlife/20161020-ezert-lehet-fajdalmas-a-menstruaciod.htmlÉlete során minden harmadik nő megtapasztalja a menstruációs fájdalmat, amely sokszor elviselhetetlen formában is jelentkezhet, és nem egy komoly betegség tünete is lehet. Dr. LifeOrigoMiért is szeretjük annyira az őszt?http://www.life.hu/drlife/20161019-ezert-szeretjuk-annyira-az-oszt.htmlAki Instagramon vagy Facebookon aktív, könnyen belefuthat olyan fotókba, amelyeket tipikusan az őszhöz kötünk: a nagy, kötött pulóverek gondos ölelésében gőzölgő tea, a sütőtökös latte, vagy a sárga, bordó és barna levelek között megtett séta. De mi olyan különleges az őszben, ami miatt mindenki rajong érte? A tudomány persze erre is tudja a választ. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.