rendellenesség bizarr betegség genetikai rendellenesség furcsa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Faember, farkasember és kőember – nem, nem egy népszerű science fiction történet szereplőit soroljuk, hanem néhányat a világ nagyon furcsa rendellenességei közül, amelyekről egyelőre az orvostudomány is keveset tud, a diagnózisuk bonyolult, viszont csak ritkán fordulnak elő.

A farkasember-szindróma

A hipertrichózis, vagy más néven a fokozott szőrnövekedés során a rendellenességben szenvedők testének minden egyes pontját abnormális mennyiségű szőr és haj borítja. A hipertrichózis nem kimondottan betegség, mivel egy genetikai mutáció eredménye, amelyen

a túlzott szőrnövekedésen túl a fogíny szöveteinek túltengését is okozza

– nem véletlenül ragadt rá tehát a farkasember-szindróma elnevezés.

Jesus Aceves és családjának számos tagja is farkasember-szindrómában szenved Forrás: AFP/Yuri Cortez

Ilyen az élet farkasemberként

Xiaoling a Kína déli részén fekvő Guilin városában született. A nyolcéves kislány életét és mindennapjait megkeseríti a kinézete, ugyanis fokozott szőrnövekedésben, vagyis farkasember-szindrómában szenved. Történetét ide kattintva olvashatod el.

A fakéreg bőr

A Lewandowski-Lutz diszpláziának nevezett rendellenesség egy nagyon ritka bőrbetegség, amely recesszív módon öröklődik. A beteg bőrén szemölcsszerű kinövések jelennek meg, amelyek fakéregnek tűnő képződményekké fejlődhetnek. A rendellenesség fokozza a bőrrák kialakulásának kockázatát. A tünetek már gyermekkorban megjelenhetnek. Teljesen meggyógyítani nem lehet, műtétileg azonban lehet kezelni - erről bővebben itt olvashatsz.

Abul Vajondar is ettől a ritka bőrbetegségtől szenved Forrás: Northfoto

Az állandó szexuális izgalom szindróma

Amilyen izgatóan hangzik, annyira megkeserítheti az életet az állandó szexuális izgalom szindróma. A rendellenességben szenvedő betegek egész nap orgazmusközeli állapotban vannak, és már

egyetlen apró impulzus is elég nekik ahhoz, hogy a csúcsra érjenek – amiből egy nap akár kétszáz is kijut, akár akarja az illető, akár nem.

Forrás: Youtube

A pontos okát a mai napig csak találgatni tudják: egyes feltételezések szerint köze van a nyugtalan láb szindrómához, amelyet szintén az idegpályák rendellenes működése okoz. A rendellenesség általában középkorú hölgyeket érint, de sokszor előfordul, hogy már pubertáskor előtt megjelennek a kellemetlen, cseppet sem élvezetes tünetek.

Akár napi több száz orgazmus

Fekvőrendőrök, rezgő mobiltelefonok, forgóajtók, vagy akár bevásárlókocsi tolása is orgazmust válthat ki a harmincéves Zara Richardsonból, aki teljesen belefáradt már abba, hogy a leghétköznapibb tennivalók is szexuális izgalomba hozzák. A fiatal brit nő történetét ide kattintva olvashatod el.

A kőemberszindróma

A kővé válás szindrómának is nevezett betegség egy progresszív genetikai rendellenesség, amely során a lágy szövetek, köztük az izmok és az inak sérülésük után regenerálódás helyett csontszövetté válnak. A nem mindennapi betegség nagyon ritkán fordul elő: kétmillióból mindössze egy embert érint. A túlcsontosodásra sajnos nincs gyógymód.

A kőember-szindrómában szenvedők izmai sérülés után csontszövetté alakulnak át Forrás: Wikipédia

Ashley még szörfözik is

Kevés rettenetesebb betegség létezhet, mint a FOP, vagyis a kőember-szindróma, amelynél az idő előrehaladtával élő szoborrá válnak a betegek. Ashley Kurpiel vagy Seanie Nammock is ebben szenved, mégis szép leckét adnak az élet szeretetéről: folyamatosan megvalósítják álmaikat, és amennyire lehet, boldog életet élnek. Történetüket ide kattintva olvashatod el.

A fájdalom iránti kongenitális érzéketlenség

Ez a nagyon bizarr genetikai rendellenesség a fizikai fájdalom iránti teljes érzéketlenséget okoz, amely során bármelyik testrésze sérül meg a betegnek, nem érzékeli.

Ashlyn Blockernél még kislány korában diagnosztizálták a betegségét. Mára már megtanult együtt élni ezzel, néha azonban még előfordulnak a betegségéből adódó balesetek Forrás: Facebook/Ashlyn Blocker

Hiába forró az ital, hiába vágja el a kezét véletlenül az illető, mindebből semmit sem érez,

amelynek folytán számtalan komoly baj is kialakulhat.

Sportolj a ciklusod szerint! Így befolyásolja az erőnlétedet a menstruációhttp://www.life.hu/drlife/20160722-a-menstruacios-ciklus-igy-befolyasolja-az-eronletedet-igy-sportolj-alatta.htmlHol úgy érzed, akár a maratont is képes lennél lefutni, hol pedig alig bírsz többet három felülésnél? Ha te is az edzés közben állandóan változó energiaszintre panaszkodsz, akkor jó, ha tudod: valószínűleg a hormonjaid űznek tréfát veled. Dr. LifeThinkstockA Pszichológus Pasi: tényleg verseny lenne a szépség?http://www.life.hu/drlife/20160721-a-pszichologus-pasi-a-szepsegversenyekrol.htmlTúl vagyunk a Miss Hungary döntőjén, illetve még néhány hónap, és kezdetét veszi majd a Miss Universe szépségverseny is. De vajon mi a céljuk ezeknek a megmérettetéseknek, hogyan hatnak ránk és mit gondol róluk a pszichológus, aki nem mellesleg pasiszemmel nézi mindezt? Most kiderül. Dr. Life--Plusz egy óra alvás, és kevésbé leszel éhes! Így vedd elejét a nassolás iránti vágyadnakhttp://www.life.hu/drlife/20160714-az-ehsegerzet-es-az-egeszsegtelen-nassolas-ellen-ezekkel-a-modszerekkel-tehetsz.htmlEleged van az egész nap gyötrő hunger pangekből, azaz az éhségnyilallásokból, amelyek leküzdhetetlenül támadnak rád? A mindent legyűrő éhségben nem egyszerű egészségtudatosnak maradni, hiszen korgó gyomorral nehezen tudunk ellenállni a táplálónak sokszor legkevésbé sem nevezhető pizzának vagy fagyinak. Íme, néhány egyszerű, ám nagyszerű módszer, ha rád tör a mindent elsöprő éhség. Dr. Life--Pénzkidobás lenne a terhesvitamin? http://www.life.hu/drlife/20160713-a-terhesvitamin-penzkidobas-a-kismamak-szamara-egy-kutatas-szerint.htmlEgy friss kutatás szerint a várandósság alatt javasolt étrend-kiegészítő készítményeknek semmilyen egészségjavító hatásuk nincs, és pénzkidobásnak nevezték az ilyesféle szerekre költött összegeket. Dr. LifeOrigoEgyre több nő fertőződik meg HIV-vel – Megdöbbentő hazai adatok derültek ki a vírusrólhttp://www.life.hu/drlife/20160708-egyre-tobben-fertozodnek-meg-hiv-virussal-magyarorszagon.htmlEgy itthon végzett kutatás szerint nem csökkent itthon a HIV-fertőzöttek száma, sőt: csak június végéig 8 AIDS-es áldozat vesztette életét, míg tavaly összesen 11-en haltak meg a kór következtében. Szakértők szerint minden, szexuálisan aktív felnőtt számára kiemelten fontos a rendszeres szűrővizsgálat, mert kizárólag így derülhet fény a vírus létére. Dr. Life--Te is bekajálod, amit látsz és hallasz? Minden, amit a mentes diétákról tudnod kellhttp://www.life.hu/drlife/20160713-a-glutenmentes-laktozmentes-es-cukormentes-dietak-nem-feltetlenul-egeszsegesek-is.htmlGlutén, laktóz, cukor és fehér liszt – az egészséges életmódot követők között mára szinte szitokszóvá vált ezen összetevők emlegetése, az ezeket tartalmazó élelmiszercsoportok étrendből való kivonása köré pedig egyfajta kultusz kerekedett. Cleaneating, paleo, laktóz- és gluténmentes étrendek lennének egészségünk zálogai? Utánajártunk. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.