Télen se add fel a sportolást!

Forrás: Thinkstock -
sportolás sportbaleset baleset sport tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Beköszöntött a hideg idő, Európában már több országban havazik, ha folytatódik a lehűlés, akkor talán hamarosan már nálunk is elő lehet készíteni a szánkót és a korcsolyát. Milyen sportokat lehet űzni a havas, hideg időben, mire érdemes odafigyelni, hogy az önfeledt szórakozás során elkerüljük a balesetveszélyes helyzeteket?

A kérdésekre Köteles Gábor, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet népegészségügyi csoportvezetője válaszolt:

„A tél folyamán sem kell lemondani a futásról, túrázásról, de fontos, hogy az időjárási viszonyoknak és a hőmérsékletnek megfelelő réteges öltözetet válasszunk. A legideálisabb a nedvességet elvezető, úgynevezett technikai ruházat. A futók számára különösen fontos a sapka és kesztyű viselése, hiszen a fejünknél és a végtagjainknál igen nagy a test hővesztesége.

Forrás: Thinkstock

Ha megizzadunk, kerüljük az egy helyben állást, maradjunk mozgásban és menjünk minél előbb haza, hogy levehessük az átnedvesedett ruhadarabokat. A tél az egyenletes, lassabb futás, laza kocogás ideje. Bár

a hóban történő gyaloglás több kalóriát éget el, mintha száraz talajon tennénk ugyanezt,

a lakosság nagy részének nem célszerű, és nem is veszélytelen sárban, jégen végzett gyors futás. Futáshoz és túrázáshoz is vízálló, speciális talpú cipőt érdemes választani, az idősebbeknek a sétához, túrázáshoz ajánlott a túrabot, vagy Nordic Walking bot használata."

Amint leesett az első hó, sokan indulnak szánkózni, síelni, vagy korcsolyázni. Ilyenkor sem szabad azonban elfeledkeznünk a réteges öltözködésről, a meleg innivalóról, és a jégen csúszkálás veszélyeiről.

„Amennyiben nem mesterséges jégpályán, hanem befagyott tavon szeretnénk csúszni, csak és kizárólag akkor menjünk a jégre, ha biztonságos. Csak az engedélyezett területen korcsolyázzunk! Ne lépjünk a jégre, ha kásásnak, olvadtnak tűnik. Mindig társaságban menjünk korcsolyázni, hogy legyen segítségünk, ha baj történik. Ha beszakad a jég, minden erőnkkel próbáljuk meg elkerülni, hogy a jégfelszín alá sodródjunk. Segítőink azonnal hívjanak segítséget, a vízben lévő személyt pedig csak a jégen hason kúszva közelítsék meg, máskülönben alattuk is beszakadhat a jég.”

Forrás: Thinkstock

A síelésnél sem elég a megfelelő mozdulatokat megtanulni, ennek a sportnak is megvannak a maga KRESZ szabályai, amiket érdemes fejben tartani.

„Télen sokakat csábítanak a környező országok hófödte csúcsai. A síelés, snowboardozás során saját és mások testi épségének megőrzése érdekében kiemelten fontos a szabályok betartása. Mindig melegítsünk be a lesiklás előtt, válasszunk a tudásunkhoz megfelelő pályát, valamint ne menjünk a pályára, ha alkoholt fogyasztottunk. Az európai síterepeken évente százezer baleset történik, ebből tízezer végződik súlyos fejsérüléssel, száz pedig halállal. Ez az adat is a megfelelő védőfelszerelés és sisak használatának fontosságát támasztja alá. Emellett ne induljunk útnak megfelelő utasbiztosítás nélkül!”

Télen is fontos a mozgás

„A téli mozgás már csak azért sem elhanyagolható, mert karácsonykor a szokottnál is több finom falat csábít minket az evésre, amellett, hogy a jól megszokott ünnepi műsorokat nézve órákat töltünk a fotelben ülve. Válasszuk a téli szünetben is az aktív tevékenységeket! Legyünk sokat a friss levegőn, korcsolyázzunk, szánkózzunk! A séta, a kirándulás, a hógolyózás különösebb felszereléseket sem igényel, de ha nagyon hideg van, válasszuk az edzőtermet, vagy az otthon, a szobában is elvégezhető gyakorlatokat! Ha például kolozsvári töltött káposzta volt a karácsonyi menü és ettünk mellé egy szelet kenyeret, akkor egy átlagos testalkatú személy már 3 órányi korcsolyázással ledolgozhatja. Ha pedig majdnem 2 órát töltünk karácsonyfa díszítéssel, akkor azzal egy zserbószelet kalóriamennyiségét tudjuk elégetni. Azt azonban mindenkinek tudnia kell, hogy étkezés után közvetlenül nem ajánlott a sport, várjunk vele legalább egy órát.”

Forrás: Thinkstock

Így biztos nem fogsz fázni: öltözködési kisokos téli futáshoz

„A kényelmes futáshoz a réteges öltözködés hideg időben kulcsfontosságú. Fontos ugyanakkor, hogy megmaradjon a könnyed mozgás érzése is. A rétegek közti levegő biztosítja a meleget. A megfelelő hőmérséklethez a felsőtestre általában három, a lábra pedig két réteget kell felvenni. Az alsó réteg a legfontosabb, ugyanis ha megfelelő, melegen és szárazon tart. Válasszon testhez simuló, hosszú ujjú és hosszú szárú aláöltözetet, amely felszívja és elpárologtatja a nedvességet. A középső, hőtartó réteg nem kötelező, ha mégis igényli, válasszon könnyű, meleg és nedvszívó ruhadarabokat. A felső réteget fényvisszaverő felületekkel ellátott szélálló dzseki alkotja.

A futásnak kicsit fázva érdemes nekiindulni,

a mozgás során a test ugyanis jelentős mennyiségű hőt termel. Ha túl melegen öltözünk fel, hosszabb futásnál később akár fázhatunk is, hiszen a fokozott izzadás átnedvesíti a ruhákat. Viseljen sapkát vagy fejpántot! A sapka fontos védelmet nyújt a fej és a szervezet számára, mivel a test hőleadásának 30-40 százaléka a fej felületén történik. Izzadtan a legkönnyebb megfázni! Viseljen kesztyűt is, fokozottan figyeljen az ujjaira, mert a kezek hűlnek ki mindig a leghamarabb. Az elcsúszás megelőzésére lehetőleg vízálló, téli futócipőt válasszon! A bőr védelmére érdemes ajakvédő krémet használni, a fedetlenül hagyott bőrfelületet pedig zsíros kenőccsel bekenni. A vizes krémek nem hatékonyak a fagyás elkerülésében.”

A cikk megjelenését a Széchenyi 2020 program támogatta

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.