Akár egy falat kenyér, annyira hiányzik a lelkünknek a nyugalom – A lelki karbantartás jó szokásunkká válhat!

lélek világnap egészség szakértő technika
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A lelki egészség világnapját 1992 óta ünneplik minden évben, október 10-én a Lelki Egészség Világszövetsége kezdeményezésének eredményeképpen. A világnap célja a pszichológiai problémákkal élőkkel szembeni előítéletek elleni harc és a lelkünkre való odafigyelés fontosságának tudatosítása. A Life.hu szakértője olyan technikákat is ajánl, amelyek a lelkünket illetően csodákra képesek!

Gyermekkorunkban minden szép és jó, kevés dolgot érzékelünk a magunk körül zajló problémákból, legalábbis nem tudatosítjuk magunkban, hogy mi történik körülöttünk, nem érezzük át a stresszt, ami a szüleinkben van, amikor a lakáshitelt igyekeznek minden erejükkel összekaparni. Ahogy felcseperedünk, egyre több feladatunk lesz az életben: iskolába járni, tanulni, sportolni, házimunkát végezni, kialakítani és menedzselni a mi kis cseperedő világunkat.

Forrás: Thinkstock

Mígnem a felgyorsult évek, a szerelmi bánatok vagy örömök, átbulizott éjszakák és karikás szemű vizsgázások közepette azon kapjuk magunkat, hogy állást keresünk. Kis szerencsével az áhított álomállás is összejön,

aztán következnek a szürke hétköznapok…

Nincs több nyári szünet, csak a munkáltató által meghatározott napokon mehetünk bármerre, olykor pedig a hétvégéinket sem élvezhetjük felhőtlenül, munka nélkül. A napok egymást érik, elkezdődik a mókuskerék, és a fiatal korunkból cipelt problémáink még mélyebbre süllyednek a jelenlegi nyomás alatt vagy éppenséggel előtérbe kerülnek, és semmit nem tudunk velük kezdeni. Ennyi súlyt már nem bír el a lelkünk!

Somogyi Katalin, a Life.hu pszichológus szakértője

Egyesek csak akkor hajlandóak segítségért fordulni, ha már "ég a ház". Ekkor éri a felismerés, miszerint a saját mentális gondjai kellemetlen kihatással vannak az életvezetésére (párkapcsolat és munka). Ez nem baj, hiszen egyrészt nehéz szembesülni azzal, ha valamit belül meg kell változtatni ahhoz, hogy megváltozzanak a külső dolgok. Másrészt sokan azért is halogatóak, mert bíznak a saját lelki erejükben - azért ebben van valami pozitív töltet is.

A jó hír azonban - főleg a fiataloknál - egészen a 50 éves korosztályig, hogy már akkor is segítségért fordulnak, amikor még sokkal kisebb a baj, és kevés a kudarc is. Egyre természetesebb, és igény is van arra, hogy a fizikai egészség mellett a lelki élet is egyensúlyban legyen. Pszichológusként öröm látnom, hogy a fiatalabb generációban növekszik ez a fajta rálátás. Tudják, hogy ha a lélek egyensúlyban van, nagyobb esélyük van a boldogabb életre.

Saját magunkat gáncsoljuk el?

Van egy jelenség, ami szintén fásulttá, hosszú távon életunttá tehet minket: a komfortzónánk! A kialakult szokások és a megszokott rendszer biztonságot tudnak nyújtani. A komfortzónát nem véletlenül nevezik kényelmi zónának is. Hányszor mész a megszokottól eltérő útvonalon a (fásulást előidéző) munkahelyedre? Melyik ismerősöddel csináltál legutoljára kreatív, a szokásostól eltérő programot? Csak akkor rúgjuk le a lábunkról a cipőt, ha már szinte elviselhetetlenül szorít – vagy akkor sem.

Forrás: Thinkstock

Bea (42)

A lelki egészség számomra azt jelenti, hogy az életünkben napi szinten jelen lévő stresszt megfelelően tudjuk kezelni. Tudatosan észre kell venni, mikor billenünk ki az egyensúlyunkból, és légzéssel, pozitív gondolatokkal túllépni azokon a helyzeteken, amelyek lelkileg és idegileg is megterhelőek. Rendszeresen jógázom, és legalább egy órát magamra szánok. Sokat segít a párom is, aki a nehéz napok után mindig jó tanácsokkal lát el és megnyugtat. Számomra nagyon fontos, hogy minden reggel fél órát jógázzak, és nyújtással, légzésfigyeléssel indítsam a napot.

Anna (30)

Véleményem szerint lelkünk egészségének megőrzése éppolyan fontos, mint a testünké. Nemcsak a testünket kell karban tartani és megvédeni a különféle betegségektől, hanem lelkünk jólétére is oda kell figyelni. Stresszes és rohanó világunkban ez nem egyszerű, én mégis törekszem a lelki egyensúlyra. Amikor csak tehetem, eljárok sportolni, hiszen az rendkívül jó hatással van a lelkemre és a hangulatomra egyaránt, köszönhető mindez az endorfin hormonok felszabadulásának. Egy kiadós edzés után úgy érzem, hogy eltűnik a stressz, az idegeskedés és a negatív gondolatok. Gyakran járok jógázni is, ami abban segít, hogy befelé forduljak, és önmagamra figyelhessek. Azt nem állítom, hogy 100 százalékban ki tudok kapcsolni, de törekszem rá nagyon, és szerintem jó úton haladok.


Lelki egészségemet azzal próbálom megőrizni, hogy igyekszem pozitívan gondolkodni. Hiszek a gondolatok teremtő erejében, éppen ezért nem mindegy, hogy milyen gondolatokkal vesszük körbe magunkat, pozitívval vagy negatívval. A rossz és negatív történéseket sem lehet teljesen kizárni az életünkből, de a lehető legjobb, amit ilyenkor tehetünk,az az, ha megpróbálunk előnyt kovácsolni belőlük, és máshogyan értelmezni őket. Közhely vagy sem, de én hiszek a mosolygás pozitív hatásában is, amit mutatok a külvilágnak, és ahogyan viselkedem, azt kapom én is.

Mit tehetünk azért, hogy szárnyaljon a lelkünk?

A pszichológus tapasztalatai szerint két otthon alkalmazható, nagyon hatékony gyakorlat is van, ami kiváló a lelki egészségünk karbantartására. "Az egyik az elengedés, a másik pedig ennek az ellenpontja, a hálagyakorlat.

Mindennap legalább 5 olyan negatív gondolatot vagy érzelmet keressünk, amit egy egyszerű légzéses szertartás keretében megtanulunk elengedni,

illetve mindennap legalább 5 olyan dolgot írjunk le listázva, amiért hálásak tudunk lenni. Mindkét technika nagyon hatásos és rendkívül egyszerű, csodákra képesek. Mind a lélek gyógyításában, mind pedig a lelki gondok megelőzésben szerepük lehet, ráadásul rendkívül könnyen beépíthetőek a mindennapokba. Így a lelki karbantartás egy jó szokássá válhat. Ez a két technika önmagában is csodákra képes, de talán akkor a leghatékonyabb, ha ezt egy szakember tanítja meg nekünk."

Forrás: Thinkstock

Tedd rendbe a lelked – 5 tipp a megfelelő balanszért

Mindenki megérdemel legalább öt percet, amikor magával törődhet, kikapcsolhat, és kizárhatja a zavaró gondolatokat. A Life.hu öt tippje segít neked, hogy megtaláld a lelki békédet!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.