Többet tehetsz az egészségedért, mint gondolnád!

családanya orvos Magyarország egészség odafigyelés szűrővizsgálat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egészségünk a legfontosabb kincsünk, ám a felmérések alapján csupán a magyarok fele tesz tudatosan az egészségéért. Az egyéni egészségterv támogatást és motivációt nyújt ahhoz, hogy az eddig lelkes egyének fenntartsák ezt a szokásukat, és a kevésbé buzgók is jobban odafigyeljenek magukra. 

Az egyéni egészségterv egy, az egészségügyi kormányzat által nemrég elkészült fejlesztés, amely egyénre szabva segít megőrizni az egészséged, a neked megfelelő életmód elérésében és a betegségek megelőzésében támogat.

Forrás: Thinkstock

Dr. Lantos Zoltán nemzetközi egészségügyi szakértő, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ "Egészségesebb egészségügyért" projektjének szakmai vezetője bővebben mesélt róla:

Az egyéni egészségterv olyan támogató eszköz, amelynek használata támogatja az egyének tudatos egészségfenntartását és -fejlesztését. Kutatási eredmények szerint a magyar lakosság mintegy fele tudatosan előre tervezett módon tesz az egészségéért. Ebben a nők inkább élen járnak, különösen a többgyermekes családanyák. Az egyéni egészségterv ahhoz nyújt támogatást, hogy mindez rendszerezetten, számos szempontot figyelembe véve valósuljon meg.”

Az egészségterv elkészítéséhez előzetes állapotfelmérés szükséges egy összetett kérdőív segítségével, ez alapján készül el a kockázatelemzés és a részletes cselekvési terv.

„A kockázatok ismeretében mindenki döntést hozhat, hogy mely kockázatokkal kíván foglalkozni, és ehhez saját egészségcélokat határozhat meg – például hetente háromszor délután gyalog megy haza a munkából. A részletes cselekvési terv segít napra lebontva meghatározni a teendőket, és ezeket könnyen nyomon is tudjuk követni. Időről időre az állapotfelmérést érdemes megismételni, felmérni az elért fejlődést.”

Még orvosra sincs szükség

„Az egyéni egészségterv mindenkinek a sajátja, és egyedül is ki tudja tölteni, tudja saját maga is használni, egészségügyi dolgozó hozzájárulása nélkül. Vizsgálatok nélkül is jól lehet alkalmazni, mivel az egészségfenntartás a fő fókusza. A nők számára azért lehet különösen fontos, mert a családban az egészségfenntartás motorjának számítanak, az egészséggel kapcsolatos döntések jelentős részét ők hozzák meg a családon belül. Emellett az egyéni egészségterv is egy olyan eszköz, ami segít abban, hogy tudatosan foglalkozzunk magunkkal, időt szánjunk magunkra. Ez is illeszkedik a nők számára gyakran javasolt tevékenységekhez.”

A nők számára különösen fontos, hogy részt vegyenek a rendszeres méhnyakrákszűrésen, mammográfiai vizsgálaton, ebben is segít az egészségterv elkészítése.

„A javasolt szűrővizsgálatokat és azok gyakoriságát sok szempont befolyásolja, köztük az életkor, a munkavégzés, családi körülmények, megelőző betegségek, kórállapotok. Pontos javaslatot a háziorvos vagy foglalkozás-egészségügyi orvos tud adni. Nőgyógyászati szűréseket, szív- és érrendszeri szűréseket mindenkinek érdemes egy- vagy kétévente elvégeztetnie tünetek jelentkezése nélkül is.”

A cikk megjelenését a Széchenyi 2020 program támogatta.

Támogatott tartalom.

A hátunk mögött rajzoló pszichológus legendája: igaz vagy sem?http://www.life.hu/drlife/20150831-eloszlattuk-a-pszichologusokrol-szolo-mitoszokat-velemenyek.htmlKötélidegek, naponta sok páciens és rengeteg lelki probléma, amely megoldásra vár: ez egy pszichológus „menüje”. De mégis, mit várunk el egy pszichológustól, miért megyünk hozzá, hogyan reagálunk a kezelésre és rá? Kíváncsiak voltunk mindkét fél véleményére.Dr. LifeThinkstockJó a szívnek és hosszabb életet biztosít: a koffein csodáihttp://www.life.hu/drlife/20150827-amiket-eddig-nem-tudhattal-a-koffeinrol-most-kiderul.htmlA koffein meghosszabbítja az életet, ám (a dohányosok sajnálatára) a nikotin felgyorsítja a koffein felezési idejét, ezáltal a kávé élénkítő hatása rövidül. De ez csupán néhány furcsaság erről a legális élénkítőszerről - van még pár!Dr. Life--Menstruáció és dohányzás: ez a kapcsolat közöttükhttp://www.life.hu/drlife/20150827-egeszsegi-gondot-jelenthet-a-menstruacio-amikor-meg-a-cigit-is-jobban-kivanjuk.htmlA nők 12–14 éves koruktól közel 40 éven át havonta menstruálnak. Viszont ha a menstruációk jóval hosszabbak vagy erősebbek a szokásosnál, az krónikus állapotokhoz vezethet. Mi több, a ciklus bizonyos szakaszaiban még a dohányzást is sokkal nehezebb abbahagyni.Dr. Life--Füstölő sztárok: akikről nem gondolnád, hogy dohányoznakhttp://www.life.hu/drlife/20150826-dohanyzo-sztarok-akikrol-eddig-nem-tudtad-hogy-sok-cigit-szivnak.htmlSzínészek, énekesek, tudósok, művészek: mi az egyik közös bennük? Munkájukból, társaságukból, életvitelükből kifolyólag a legtöbbjük dohányzik. Összegyűjtöttünk négy olyan sztárt, akikről ezt nem feltétlenül gondolnád.Dr. Life--Megállt a kislány szíve, de megmentették - te tudod hogyan kell újraéleszteni?http://www.life.hu/drlife/20150827-ha-megall-a-sziv-egy-zeneszamra-kell-az-ujraelesztest-vegrehajtani.htmlSzerda hajnalban riasztás érkezett a mentőkhöz: egy kislány szíve rosszullét után leállt és azonnali segítségre volt szüksége. Az eset ismét okot ad arra, hogy az Országos Mentőszolgálat felhívja a figyelmet az újraélesztés metodikájának elsajátítására. Nézd meg a videót!Dr. Life--A folyamatos ülés miatt halunk meg korábban? - ennyit számít napi 20 perc mozgáshttp://www.life.hu/drlife/20150818-ules-mozgas-hianya-miatt-tobben-halnak-napi-mozgas-szukseges-kutatas-szerint.htmlBizonyítékokat hozott egy nagy európai kutatás arra, hogy csak egy kis napi testmozgás, (akár napi 20 perc séta is) rendkívül hasznos – függetlenül attól, hogy az illető túlsúlyos, elhízott vagy sem. Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.