A fogamzásgátló és a cigi együtt halálos méreg?

Forrás: Thinkstock -
szívderítő trombózis fogamzásgátlás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A korszerű fogamzásgátlás több mint egyszerű lehetőség a nem kívánt várandósság elleni védekezésre. A fogamzásgátló eszközök, módszerek használata a nők tudatosságának szimbóluma is egyben. Nem árt azonban a döntés meghozásakor minden mellékhatást figyelembe venni.

Ahogy arról korábban a Life.hu beszámolt, január elseje óta már nem szívesen írnak fel az orvosok fogamzásgátló gyógyszert azoknak a nőknek, akik nem estek át egy trombózismutáció-vizsgálaton. Mivel alattomos betegségről van szó, azoknak is érdemes lehet megvizsgáltatni magukat, akik nem rendszeres gyógyszerszedők.

Forrás: Thinkstock

A Szívderítő oldalára is érkezett ezzel kapcsolatos kérdés.

"Az édesapámnak már volt trombózisa és szívinfarktusa is. Félek, hogy örököltem a hajlamot. Van olyan vizsgálat, ami kimutatja, mennyire vagyok hajlamos az ilyen betegségre?

Ezért hagytam abba a hormontartalmú fogamzásgátló szedését is, mivel azt hallottam, ez is hajalmosíthat az ilyen betegségekre. Szedhetek ettől függetlenül ilyen gyógyszert?"

A Szívderítő szakértője, dr. Kerkovits Gábor tanácsadó válaszolt a felmerülő kérdésre:

"Jelenleg annyit tudunk, hogy a szívizom-infarktusra való hajlam örökölhető, de talán sokkal fontosabbak az életmódi hatások. A fogamzásgátlók, bármilyen kicsi is a hormontartalmuk, amire gyakran hivatkoznak, sajnos jelentősen növelik a szívizom-infarktus, de az agyi értrombózis kockázatát is. Ha a fogamzásgátló mellett még dohányzik is, akkor szinte teljes biztosnággal állítható, hogy 10 éven belül szívizom-infarktus veszélyezteti. Kérdésével a megnyugtató válaszért szerintem keressen fel egy kardiológust, aki megmondja, hogy az ön esetében milyen prognózis, azaz jövőkép várható."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.