A szívinfarktus akár a húszéveseket is veszélyezteti?

Forrás: Thinkstock -
betegség kardiológia szív és érrendszer szívderítő egészség szívinfarktus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szív és érrendszer megbetegedései egyre fiatalabb korosztályban jelentkeznek, nem ritka a negyven év alatti páciens, de extrém esetben akár a huszas korosztály tagjai is érintettek lehetnek.

A Szívderítő oldalán is jelent meg olyan hozzászólás, amely erre a jelenségre hívja fel a figyelmet: "A tesvérem 22 éves. Kb. fél éve ugrálni kezdett a vérnyomása, és a cukor is ingadozik nála. Sajna dohányzik és szerintem nem figyel arra, hogy mit eszik. Két hete erős szívdobogás jelentkezett nála, ami azért nagyon megijesztette. Lehetséges ebben az életkorban szívroham? Nem túlsúlyos egyébként, normális a testalkata és mozog eleget."

Forrás: Thinkstock

A kockázati tényezők fennállnak fiatal korban is

Több publikáció is foglalkozik a fiatalok körében egyre magasabb számban megjelenő szív és érrendszeri problémával. A szakértők szerint ennek oka egyrészt az életmódban keresendő, a dohányzás, az túlzott alkoholfogyasztás, valamint a mozgásszegény életmódban. Másrészt állhat a háttérben családi örökség is, vagyis genetikai oka lehet a nagyon fiatal korban jelentkező megbetegedéseknek. Komolyan kell tehát venni a rendszertelenül jelentkező tüneteket is. A korán felismert hajlam, illetve annak belátása, hogya jelenlegi életmód nem alkalmas az egészség megtartására, arra ösztönözheti a fiatalt, hogy időben változtasson életvezetési szokásain.

Szívinfarktus - a nők is veszélyben vannakhttp://www.life.hu/drlife/20140929-a-sziv-es-errendszeri-betegsegek-a-noket-sem-kerulik-el.htmlKorábban úgy tartották, hogy a nőket, a férfiakétól eltérő hormonháztartásuknak köszönhetően, kevésbé veszélyeztetik a szív- és érrendszeri betegségek, mint a férfiakat. Mára kiderült: a szívbetegségek kockázati tényezőit a nők sem hagyhatják figyelmen kívül.Dr. LifeThinkstockVigyázz a szívedre! - Szívünk Napja 2014http://www.life.hu/drlife/20140928-vigyazz-a-szivedre-szivunk-napja-2014.htmlImmár 14. éve ünnepeljük világszerte szeptember utolsó vasárnapján a Szívünk Napját. "2000-ben Sydney-ben indult útjára az ötlet, hogy legalább egy napot foglalkozzunk a szívünkkel" - mondta Dr. Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke, és egyben a magyarországi rendezvény főszervezője.Dr. LifeOrigoEgy elhunyt fiú szívveréséből készített dalt a szülőknek egy zeneterapeutahttp://www.life.hu/drlife/20140707-felvette-a-fiu-szivvereset-mielott-meghalt-majd-dalt-keszitett-belole-egy-zeneterapeuta.htmlBrian Schreck zeneterapeuta egy 14 éves fiú szívhangjából készített dalt a gyermeküket elveszítő szülők számára.Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.