Alzheimer-kór: az emlékei mellett az arcát is elveszíti a beteg

betegség lélek demencia egészség emlékek Alzheimer-kór
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Alzheimer-kór az egyik legszomorúbb betegség, amely nemcsak a beteg teljes életét dönti romba, de szerettei érzelmeit is a végsőkig feszíti. Szembesülni azzal, hogy a szülő vagy éppen a társ elveszíti a közös élet emlékeit, hogy csak élményfoszlányok maradnak, ha maradnak, a legszebb pillanatokról is, szinte elviselhetetlen.  

Arról, hogy mit éreznek a betegek, csak feltéltelezéseink lehetnek, ahogy azt sem tudjuk, hogy saját magukról mit gondolnak, sérül-e az "énazonosságuk", mennyire mérik fel személyiségük határait mindazok, akik ezzel a méltatlan betegséggel küzdenek.

Egy Alzheimer-kórban szenvedő művész önarcképein keresztül azonban valamennyire felmérhető az a reménytelen folyamat, ahogy évről évre veszített el mindent a művész, saját magát is.

/1409/Egy_A2014918115948

A közelmúltban egy Alzheimer-kórban szenvedő édesanyáról készült megható videó járta be a világhálót, melyet a Life.hu is bemutatott:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.