Láb-bajaink nyomában - Mit üzennek a különböző lábpanaszok?

Forrás: Thinkstock -
betegség érszűkület pikkelysömör végtagok cukorbetegség egészség fájdalom Raynaud-kór
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A láb az egyik legkritikusabb testrészünk. Sok a baj vele, hiszen duzzad, fáj, viszket, vizesedik, elszíneződik vagy bizsereg. A kellemetlen tüneteken túl azonban, amiket nem nagyon lehet figyelmen kívül hagyni, nagyon fontos az is, hogy mit üzen a panaszokkal a láb.

Hideg lábak

Sokan még a nyári melegben is zokniban alszanak, mert bármekkora is a hőség, valahogy a lábaik soha nem melegednek fel, jegesek maradnak. A krónikusan hideg lábaknak (lábfej, ujjak) elsődleges oka lehet a rossz vérkeringés. Ezt előidézheti, vagy fokozhatja a dohányzás is, amely nyomán a tüdő oxigénfelvevő képessége romlik, így alacsony lesz a vérben az oxigénszint. A dohányzás egyéb súlyos érbetegségeket is okozhat, például érszűkületet, amely egyértelműen vérkeringési zavarokhoz - hideg láb érzéséhez vezethet. Ha ez a panasz hosszú ideig fennáll, mindenképp fordulj szakorvoshoz, aki kiderítheti, pontosan milyen egészségügyi problémák állnak a hideg láb érzése mögött.

Forrás: Thinkstock

Viszkető lábak

A viszketés a legtöbb esetben nem utal súlyos betegségre: gyakran valamilyen egyszerű gombás bőrfertőzés áll a háttérben, vagy allergiás reakció egy-egy kozmetikumra, mosószerre. A gombás fertőzés, de az allergia is viszonylag könnyen orvosolható, ez nem minden esetben igényel hosszadalmas orvosi vizsgálatokat, kezelést. A viszketést okozhatja azonban érrendszeri probléma is, amikor a hajszálerek állapota romlik, és nem tudja friss oxigénnel ellátni a bőrt. További ok lehet a pikkelysömör is, amelyet nem lehet egyik napról a másikra megszüntetni. Tartósan fennálló viszketés esetén tehát ne habozz orvoshoz fordulni, mert előfordulhat, súlyosabb baj okozza a tüneteket, mint azt feltételeznéd.

Bőrelszíneződés az ujjakon

Gombás fertőzés esetén is lehet vörös (színes) és hámló felületű a bőr, de sokszor fertőzés nélkül is megváltozhat a bőr színe. Előfordulhat például, hogy az úgynevezett Raynaud-kór okozza a panaszt. Ilyenkor a bőr a nagy hidegre, de akár a stresszre is szimmetrikusan mindkét lábon (kézen is) rohamszerűen elfehéredik, elsápad. Mindez nagy fájdalmakkal jár. Oka, hogy az ujjakban található artériák hirtelen összeszűkülnek, emiatt a vér gyorsan kiáramlik az ujjakból. Ez az első szakasz. A második szakaszban, amikor az érgörcs enyhül, a vér visszaáramlik az erekbe - ilyenkor az ujjak lilás színűek lesznek. A harmadik szakaszban az ujjak kipirulnak, vörössé válnak. Mindez akár 30 percig is tartó folyamat lehet, és ehhez zsibbadtság, duzzanat, idegen test érzés is társulhat. Ha a fenti tüneteket sokszor tapasztalod magadon, akkor minél gyorsabban fordulj orvoshoz, mert a diagnózis felállítása ebben az esetben sokáig tart. Hosszú hónapok is eltelhetnek, mire egyértelműen kiderül, hogy ez a betegség okozza a panaszokat.

Forrás: Thinkstock

Duzzadt lábak

Élete során mindenki találkozik a duzzadó láb okozta kellemetlen érzéssel és látvánnyal. Kicsit ijesztő is lehet, de a duzzanat mérete nem feltétlenül azonos a baj mértékével. Lehet, csak sokat álltál egy helyben, vagy szűknek bizonyult a cipő, esetleg egy hosszú repülőút tette próbára a lábadat. Ha a panaszok nemcsak ideig-óráig jelentkeznek, de heti rendszerességgel előfordul a duzzadás, akkor azonban nem szabad halogatni az orvosi vizsgálatot, mert könnyen előfordulhat, hogy komolyabb betegségre akarja a láb felhívni a figyelmet, például szívelégtelenségre, cukorbetegségre vagy magas vérnyomásra.

Égő, bizsergő láb

A ritkán jelentkező, vagy rövid ideig tartó bizsergést okozhatja ártatlan esemény is, például elülted a lábad, vagy szűk volt a lábbelid. A tartós bizsergést azonban, amely mellett fájdalmas-égő érzés is jelentkezhet, már biztosan nem egy hétköznapi baki okozza. Súlyos esetben keringési zavar, akár perifériás artériás betegség is okozhatja a tüneteket, vagy cukorbetegség nyomán fellépő idegkárosodás. Különösen erős figyelmeztető tünet, ha a viszketés, bizsergés mellett időnként úgy érzed, a lábad érzéketlenné válik, ha nem érzed a nyomást, csípést, karcolást a bőrödön. Ebben az esetben haladéktalanul fordulj orvoshoz!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.