A gyerekjogok világnapján kékbe öltözik a fél világ

Forrás: AFP/Getty Images/Scott Olson -
UNICEF jogok gyermekvédelem gyerekjogok világnapja Gyermekek háza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden gyermeknek joga van a biztonsághoz, tiszta ivóvízhez, élelmiszerhez, orvosi ellátáshoz, az egyszeri és megismételhetetlen gyerekkorhoz - mondja ki az ENSZ gyermekjogi egyezménye, amelyet 1989-ben ezen a napon írtak alá. Így kedden kékbe öltözik a fél világ, hogy a gyermekjogokra hívják fel a figyelmet. 

A UNICEF oldalán olvashatjuk, hogy 1989-ben ezen a napon, azaz november 20-án írták alá az ENSZ gyermekjogi egyezményét. Az egyezmény kimondja, hogy minden gyereknek joga van a biztonsághoz, tiszta ivóvízhez, élelmiszerhez, orvosi ellátáshoz, az egyszeri és megismételhetetlen gyerekkorhoz. Joguk van ahhoz is, hogy információt kapjanak az életüket érintő fontos kérdésekről, elmondhassák a véleményüket, a felnőttek pedig figyeljenek rájuk.

A gyermekek jogaira hívják fel a figyelmet szerdán Forrás: AFP/Getty Images/Scott Olson

A ebből az alkalomból indították ezen a napon a Gyerekhang kampányt, amelyhez a UNICEF Magyarország is csatlakozott. Ezen a napon a gyermekek veszik át az irányítást számos intézményben. Így például a repülőtéren, a parlamentben, az állatkertben, de számos újságnál, könyvtárakban is gyerekek lesznek a döntéshozók. Így fontos folyamatokba nyerhetnek bepillantást, de a felnőttek is átértékelhetik saját munkájukat.

Ezenkívül a gyerekjogok világnapja alkalmából Budapest fő nevezetességei is kékbe öltöznek az esti órákban, hogy így hívják fel a figyelmet a gyermekek jogaira.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.