A szülőség nem könnyed játék – 6 módja, hogy levezesd a gyereknevelés okozta stresszt

szülő stressz család gyereknevelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szülői stressz elől nem menekülni kell, hanem megelőzni, feloldani. Ez azért is elengedhetetlen, mert a gyereknevelés rengeteg türelmet, nyugodtságot és kiegyensúlyozottságot igényel, melyeket stresszesen képtelenség elérni. Most mutatunk 6 módszert arra, amellyel csökkentheted a felgyülemlett feszültséget.

1. Igyál zöld teát

Kávé helyett fogyassz inkább zöld teát, amely éppúgy élénkít, mint a jól ismert fekete, de nem emeli meg a vérnyomásodat. Nyugodtságot, egészséget, általános jó közérzetet biztosít számodra, amit nem csupán te, de a gyermeked is értékelni fog. Ez tehát inkább a stressz távoltartásában segít.

A zöld tea nyugodtságot, egészséget, általános jó közérzetet biztosít számodra Forrás: Shutterstock

2. Meditálj

Szülőként nem egyszerű feladat napi 15–30 percnyi csendhez és nyugalomhoz jutni, de nem is lehetetlen. Meditálni reggel és este is hasznos. Kipihentebbé, kitisztultabbá tesz.

3. Mozogj rendszeresen

Szülőként fáradtabb vagy, amely gyakran csupán az elmédből táplálkozik. Amikor a testedet intenzív mozgásra ösztönzöd, számtalan előnyre teszel szert – és itt most nem elsősorban az alakformálásra és a súlycsökkenésre gondolunk. Élvezheted az egyedüllétet, de sportolhatsz társaságban is, lehet ez az énidőd, egy új hobbi, a lényeg, hogy a szervezetedből elűzi a stresszt.

Élvezheted az egyedüllétet, és a lényeg, hogy a szervezetedből elűzi a stresszt Forrás: Shutterstock

4. Diétázz

A feszültséget kiválóan csökkentheti, ha egészségesen étkezel. Diéta alatt tehát ne az önsanyargatást értsd, hanem észszerű, tápanyagokban, rostokban gazdag, kiegyensúlyozott táplálkozást.

5. Tanulj valami újat

Azzal, hogy új ismeretekre teszel szert – visszaülsz az iskolapadba, tanfolyamra mész vagy autodidakta módon sajátítasz el valamilyen új képességet –, kilépsz a szülőség mókuskerekéből. Egy-egy ilyen alkalom – a fókuszált koncentráció miatt – kitűnő feszültség-levezető.

Azzal, hogy új ismeretekre teszel szert, kilépsz a szülőség mókuskerekéből Forrás: Shutterstock

6. Minden nap hallgass zenét

A zene képes ellazítani, segít befelé fordulni, ugyanakkor már-már indokolatlanul érdekes módon tud a feszült helyzetekbe némi könnyedséget csempészni. A zene köztudottan csökkenti a stresszt, amit akár teljesen hétköznapi tevékenységek közben is hallgathatsz, így nem vesz el se tőled, se a családodtól időt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.