Mobiltelefon-fejű szülők - Ne a kamerát, hanem téged lásson!

fotó mobiltelefon szülő családok otthonteremtési kedvezménye család anya ünnepség gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A családi egység megalapozása a négy fal között történik. Ám fontos, hogy azon kívül is képesek legyünk fenntartani, sőt, fejleszteni. Erre remek alkalmat adnak például a közös programok, vagy épp az ünnepségek. De álljunk meg egy pillanatra! Mondd, mikor láttad utoljára a kamera, illetve a telefon kameráján kívül gyermeked arcát, ahogy az óvodai, iskolai ünnepségen szaval, énekel? Egy-egy családi kirándulás alkalmával mennyi képpel térsz haza a telefonodban, és mennyivel az emlékeidben?

Ma van a családok nemzetközi napja. Emlékeztessük hát magunkat arra, ami igazán fontos.

Régebben, amikor drága volt a film és az előhívás, csak pár kép készült a fontosabb eseményeken, a nyaralások alkalmával.

Igen, volt, amin grimaszoltunk, amin valaki szeme be volt csukva, de így kerültek be a fotók az albumba, és (nem) meglepő módon 5-10, vagy netán 30 évvel később is szívmelengető őket végignézni.

Nem kell mindig a tökéletességet megragadni, elegendő, ha a pillanat varázsa jön át a képeken. A digitális fényképezőgépek, de leginkább a csúcsminőségű képeket készítő telefonok óta egy eseményt, egy történést legalább negyven fotóval próbálunk dokumentálni, hogy azokból egy biztosan remek legyen.

Régebben csak pár kép készült a fontosabb eseményeken, de 30 évvel később is szívmelengető őket végignézni Forrás: Shutterstock

Sokszor úgy érezzük, csak az lesz meg később is, amiről kézzelfogható emlékünk marad. A kicsi első babaruhájától kezdve az összes tejfogán át az első száz lehullott és általa felszedett falevélig próbálunk mindent megőrizni. Dobozba halmozzuk ezeket a kis tárgyakat, ahogy albumokba rendezzük a számítógépen a milliónyi fotót.

Nézd csak meg, hogy gyerekkorodból hány kép van a fiókban, és most nézd meg, hány kép készült, amióta megszületett a te gyermeked. Döbbenetes a számbeli különbség, ugye?

Nem a mennyiség, hanem a minőség határozza meg, hogy milyen hatást váltanak ki a családi képek. A minőség alatt pedig a pillanat varázsát és nem az élességét, vagy a fény-árnyék arányt értjük.

Ezek csapdájába esünk tehát mi, anyák. Pár éve eldöntöttem, hogy két, maximum három képet fogok készíteni a gyermekeim óvodai ünnepségein és a családi programokon, mert a pillanatot akarom megélni ott és akkor. Nem számít már, hogy csúcsképet lőjek, az számít, amikor a gyermekeim énekelnek vagy etetik a kacsákat, a szememmel akarom látni őket és nem a telefonom kameráján keresztül.

Nem a tökéletes fotó számít, hanem hogy megéld a pillanatot Forrás: Shutterstock

Egy budapesti óvodában idén az anyák napi ünnepség előtt az óvónők nyomatékosan megkérték az édesanyákat, nagymamákat, hogy ne fotózzák gyermekeiket, próbálják inkább megélni a gyerekek műsorát, azt, amire hetek óta készülnek.

Amikor a gyermekük nekik szaval, nézzenek a szemébe. Egy apuka bebocsátást nyert erre az eseményre, ő felelt azért, hogy az egészet levideózza. Ezt pedig utána minden szülő megkapta. Ezzel ellentétben a miénken 3-4 anyukát kivéve mindenki telefonnal a kezében követte az anyák napi műsort. Az egész olyan hatást keltett, mintha a BAFTA-gálán lettünk volna, a paparazzisereg pedig a minél jobb kép elkészülte érdekében bevetett volna mindent.

Csak egyszer próbáld meg, hogy a telefonodat a táskádban hagyod, és megéled, nem pedig megörökíted a gyermekeiddel, családoddal töltött időt. Hidd el, hogy ennek is legalább akkora értéke lesz, mint a legmenőbb fotónak, melyet aztán kiposztolhatsz a közösségi oldalakra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.