Készülj az érettségire! - 5 tipp, hogy könnyebben menjen a tanulás

Forrás: Shutterstock -
középiskola tippek tanulás tételek érettségi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az életed egy hatalmas fordulóponthoz érkezett. Lassan végleg magad mögött hagyod a gyermekkort, és továbbtanulsz, vagy épp munkába állsz. Ám, mielőtt a gondtalannak hitt felnőttkor ajtaján bekopogtathatnál, még vár rád egy nagy kihívás, az érettségi.

Persze, ha az elmúlt 12 évben végig lelkiismeretesen tanultál, és a nyaraidat a folyamatos ismétlésekkel töltötted, akkor ezt kirázod majd a kisujjadból. De lássuk be, főleg a középiskolai évek voltak azok, amikor gyakran csak napról napra próbáltál túlélni. A tanulás mellett változott a tested, a lelkedben viharok dúltak, hirtelen a barátaidon kívül senki se számított. Talán csak most eszmélsz rá, hogy pár hét, és bizony eléd teszik a lapokat, utána pedig a folyosón várod, kezedben a tételeket gyűrögetve, hogy behívjanak a terembe. Az érettségin már nem lehet alibizni, vagy tudod az anyagot, vagy nem. Most segítünk, hogy gyorsan behozhasd, ha netán eddig csak a tételek beszerzésére összpontosítottál.

1. Rendszerezd a tanulnivalót

Legyen meg az összes tételed, és írd be egy naptárba, hogy melyik nap, mit kell átvenned, megtanulnod. Ezzel a módszerrel egész biztos, hogy nem fog semmi kimaradni, sőt, még arra is marad időd, hogy gyorsan mindent átismételj. Azzal, ha láthatóvá teszed a tanulásodat – kihúzod, megjelölöd -, büszkeséget és magabiztosságot fogsz érezni, ami remek alapul szolgál az érettségihez.

Rendszerezd a tanulnivalót! Forrás: Shutterstock

2. Válaszd a neked megfelelő tanulási módszert

Vannak, akik csak egyedül szeretnek/tudnak tanulni. Ennek is megvan a maga előnye, hiszen így a saját ritmusodban tudsz haladni, és remélhetőleg semmi sem vonja el a figyelmedet – tévé, zene, telefon. Azonban az is jó módszer - főleg az ismétléskor -, ha ketten, hárman ültök össze. Fontos azonban tisztázni, hogy közben nincs se játék, se pletyizés, se szelfikészítés. Abban a pár órában csak a tanulásé legyen a főszerep. Utána persze megjutalmazhatjátok magatokat valamivel, de csak utána!

A szülőkkel való tanulás elsőre talán ciki lehet, de egy irodalomőrült anya, vagy egy történelemben jártas apa segíthet a dolgokat a helyére billenteni. Ne a klasszikus felmondásé legyen ilyenkor a terep. Inkább beszéljétek át az anyagot.

Tanulj együtt a barátaiddal! Forrás: Shutterstock

3. Gyakorolj

Amennyiben továbbtanulsz, nem az érettségi lesz az első és egyetlen komoly vizsgaélményed. A főiskolán és egyetemen rendszeresen lesz részed hasonlóan feszült szituációkban. Érdemes tehát előtréningezni magadat. Szerezd meg az elmúlt évek pár kérdéssorát, és rendezz otthon álérettségi vizsgát. Időre, csendben, koncentráltan. Így már nem lesz ismeretlen számodra ez a helyzet, és kevésbé kell tartanod attól, hogy a stressz miatt leblokkolsz.

4. Ne a koffein mozgasson

A pihenés fontos ahhoz, hogy az agyad egyáltalán felfogja azt, amit olvasol. Ha fáradt vagy, nemcsak hogy nem fogod tudni megjegyezni a dolgokat, de könnyebben is elkalandozol. Ennek így nincs értelme. Amikor azt érzed, fáradsz, tedd le a könyveket és jegyzeteket. Tornázz, mozogj valamit, táncolj egyet, hívd fel egy barátodat, de ne ülj le a tévé és a gép elé, valamint ez a szünet ne tartson 20 percnél tovább.

5. Add meg a módját

Soha se undorral kezdj bele a tanulásba. Gondolj rá kihívásként, próbáld meg élvezni. Tudom, ez nem könnyű, de hidd el, nagyon büszke leszel magadra, ha képes vagy teljesíteni a kitűzött ütemtervedet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.