A mentálisan erős és kiegyensúlyozott szülők gyereknevelési stratégiái

Forrás: Shutterstock -
szülő tippek gyereknevelés gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az életre nevelés nem abból áll, hogy megóvjuk a gyermeket környezetétől, feloldozzuk tettei következményei alól. A mentálisan erős felnőtt tudatos és kiegyensúlyozott. Minden esetben ezt szeretné gyermekének is átadni.

Fontos, hogy egy mentálisan erős szülő maga is a lenti elvek szerint él. Nem játssza meg magát, nem viselkedik ambivalens módon, fejlett önismerettel rendelkezik. Csak példamutatással lehet hitelesen átadni ezeket az „üzeneteket", és végső soron csak így fogja tudni a gyermek belsővé tenni.

Mit tesz másként?

Nem tekinti áldozatnak

A gyermek, életében számtalan kudarcot, visszautasítást és fájdalmat fog megélni. Egy erős szülőnek nem az a dolga, hogy vele karöltve bűnbakot és felelőst keressen ezekért, ujjal mutogatva az igazságtalan világra. Ő az, aki rávezeti gyermekét a történtek igazi okaira, valamint megmutatja neki, hogy miként tud tanulni ezekből a keserűségekből. Sőt, finoman meg is világítja, hogy bizonyos helyzetekben, milyen reakcióval tudott volna eredményesebb lenni.

Az erős szülő nem tekinti áldozatnak gyermekét Forrás: Shutterstock

Nincs bűntudata azért, mert nem tökéletes

Alapvető és gyakori hiba, hogy a gyermekkel szemben bűntudatot érez a szülő. Ez adódhat abból, hogy túl sokat dolgozik, és így kevesebb ideje jut a gyermekre, de olyan banális oka is lehet, hogy ő képtelen gügyögve babázni vele. Ő az, aki nem képes kialakítani az önálló, másoktól független szülői énjét, ezáltal folyamatosan próbál megfelelni a magazinok, a köztudat, a barátok, rokonok által megfogalmazott tökéletes szülőnek. Ez pedig nem vezethet máshová, csak kudarcba. Ezeket a negatív érzéseket természetesen megjeleníti, méghozzá a gyermek irányába – ajándékok, indokolatlan mézes-mázasság... stb. formájában.

Egy erős szülő tisztában van a hibáival, és ezeket bármikor fel is vállalja. Arra törekszik, hogy a tőle és adott helyzetétől telhető legtöbbet adjon gyermekének. Ám elfogadja a korlátait is. Épp ettől lesz a gyermeke számára remek példa, hiszen nem a tökéletességet hajszoló, majd ebbe összetörő ember képe fog előtte követendő példaként lebegni.

Nem kezeli gyermekét uralkodó csemeteként

Nagyon nehéz a demokrácia-diktatúra-anarchia közt lavírozni egy családban. Egy erős szülő azonban remekül érzi, és képes érzékeltetni, hogy mikor minek van épp tere. Az önmagáért kiálló és remek érdekérvényesítő gyermek nevelése, nem egyenlő a parancsolgató, öntörvényűvel. Mint az életben, tudni kell, hogy kivel szemben és milyen szituációkban meddig mehet el az ember. Ezt felnőttkorban már csak komoly önismeret és tudatos önfejlesztés révén lehet elérni.

Az erős szülő nem kezeli gyermekét uralkodó csemeteként Forrás: Shutterstock

A rossz szülők 6 jellemzője

Az első dolog, amit a szülőknek tudniuk kell, hogy nincs tökéletesség, csak tökéletességre való törekvés. A cél mindig a gyermek egészséges fejlődése kell, hogy legyen. Azonban sokan – akik gyakran maguk is rossz szülői mintát követnek -, megnyomorítják gyermekük életét. Olvasd tovább...

Felelősségvállalásra tanít

A felnőtté válás egyik alapfeltétele, hogy tetteinkért felelősséget vállaljunk. Ez alapján ma is rengeteg ember kering a világban, akik bár bőven elmúltak 18 évesek, az igazi felnőttséget nem érték el. Az erős szülő nem szidással, fenyegetéssel és büntetéssel éri ezt el. Életkor szerint adja a feladatokat gyermekének – önálló öltözés, teríték leszedés, fogmosás -, továbbá a választásban rejlő felelősséget is átengedi neki. Ha a gyermek kéri, elmondja a véleményét, de azt nem erőlteti rá. Ha rosszul dönt, a szülő akkor sem avatkozik közbe.

Ezekkel nem terhet, hanem az önállóság szabadságát, és édes felelősséget ad a gyermeknek.

Amennyiben ezek fokozatosan és valóban képességhez, készséghez igazítottan történnek, úgy csak pozitív hatásai lehetnek – és nem, nem veszi el a gyermekkor üdeségét, ha esténként neki kell összepakolnia a szobáját, vagy örökbe adja az egyik játékát, amit később megbán.

A felelősségvállalás természetesen a hibák elismerését is magában foglalja. Erre azonban egy erős szülőnek gyermekét, csupán kis mértékben kell tanítania, mivel a szülői példa ott áll előtte, melyet tudat alatt követ.

Az erős szülő felelősségvállalásra tanít, és életkor szerint adja a feladatokat gyermekének Forrás: Shutterstock

A fájdalomra az élet elengedhetetlen részeként tekint

Egy erős szülő sosem reagálja sem alul, sem túl a testi és a lelki fájdalmat. Amikor kell, teret enged a könnyeknek, de sosem válik drámakirállyá és királynővé. Nem áltatja gyermekét, elismeri, ha valami fájdalmas dolog fog következni; pl. injekció, füllyukasztás. Ugyanakkor arra kondicionálja, hogy minden ilyen esetben tudja, ő uralja a testét, a fájdalom így tehát visszább szorítható, méltósággal viselhető. Nem bagatellizálja el, ha a gyermek sír, szomorú valami olyan dolog miatt, mely felnőtt szemmel tökéletesen érdektelen – pl. ma csak négyen játszottak vele az ovis csoportból. Mindig megértéssel és a fájdalom eredetének feltárásával fordul gyermeke felé.

Mindezeken túl, felismeri a gyermek saját fájdalomküszöbét, és elfogadva azt, nem erőltet semmit, csupán megmutatja, hogy másként is lehet kezelni.

Egy mentálisan erős szülő valóban felkészíti gyermekét a való életre, miközben önálló személyiségként is kezeli.

9 gyereknevelési módszer, mellyel jobb szülő lehetszhttp://www.life.hu/csalad/20170824-9-gyereknevelesi-modszer-jobb-szulo-lehetsz.htmlA gyereknevelés kemény dió. Lehet jól, és lehet még jobban csinálni. Mi most ebben segítünk Neked! A gyermeki önállóság az, hogy bízzon magában, bele merjen vágni új tevékenységekbe; ez az egyik legnagyszerűbb dolog, amit megtaníthatsz neki. CsaládThinkstock2017 legőszintébb vallomásai, olvasói levelei egy csokorba gyűjtvehttp://www.life.hu/csalad/20171222-2017-legoszintebb-vallomasai-olvasoi-levelei.htmlIdén is több olvasónk tisztelt meg minket azzal, hogy levelet küldött nekünk. Volt, hogy csupán saját történetüket szerették volna megosztani, de olyan is előfordult, hogy segítséget kértek tőlünk. Ezen kívül még számos más „vallomást” is leközöltünk, melyek segíthettek olvasóinknak életük átértékelésében. Ezekből választottuk ki a legérdekesebbeket. Család--Nem ismernek határokat, ha bántalmazásról van szó – 2017 legkegyetlenebb szülei (18+)http://www.life.hu/csalad/20171215-gyermekbantalmazas-2017-legkegyetlenebb-szulei-18.htmlAz is igazságtalan és brutális nevelési módszer, ha a gyermeket bezárják a sötét szobába, megütik vagy verbálisan megalázzák. Ám idén, sajnos több olyan eset is volt, amivel a kegyetlen szülők megmutatták igazi arcukat. CsaládOrigoAz internet veszélyes a gyerekekre – Óvd meg őket!http://www.life.hu/csalad/20171215-az-internet-veszelyes-a-gyerekekre.htmlKarácsony közeledtével, ha lehet, még aktuálisabbá válik ez a téma. Sok karácsonyfa alatt rejt majd mobiltelefont, tabletet, laptopot a szalaggal átkötött csomag. Ezért fontos, hogy gyermekünket felkészítsük a felelős internethasználatra, azon belül is a közösségi médiára. CsaládOrigoA szülői elidegenítés súlyos következményekkel járhat a gyermek fejlődésérehttp://www.life.hu/csalad/20171207-a-szuloi-elidegenites-valas-karos-a-gyermekre.htmlKarácsony közeledtével az elvált, vagy épp válófélben lévő szülők között még élesebbé válnak a játszmák. Ezek túlmutatnak a „Kinél legyen a gyerek szenteste?", vagy az „Együtt, vagy külön ünnepeljenek-e?" kérdéseken. Sajnos sok esetben az egyik szülő komoly pszichológiai manipulációnak teszi ki a gyermeket, mely nem csak az ünnepi hangulatnak tudható be. CsaládOrigoLeharcolt szülők, avagy gyerek előtt mindenki jobban nézett ki: fotókhttp://www.life.hu/csalad/20171024-leharcolt-szulok-avagy-anya-es-apa-gyerek-elott-es-utani-kepei-fotok.htmlA gyermeknevelés elvesz számtalan időt és energiát a szülőktől, amit normál esetben önmagukra fordíthattak volna. Mike Julianelle feltöltött egy képet a blogjára, amire rengeteg ember kezdett megosztani magáról gyerek előtti és utáni képeket; amelyen megmutatják, hogy a szülőség tönkretette őket. Karikás szemek, kócos frizurák; de valóban leharcoltnak kell lennie egy szülőnek? CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.