A nőuralom évszázadok óta létezik - Matriarchális társadalmak a világban

Forrás: AFP -
nők férfi család matriarchális társadalom nőuralom
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A régi hagyományos családmodellekben a férfi a fő pénzkereső, a feleség a háztartást irányítja, neveli a gyerekeket és kényezteti a férjét. Ezzel ellentétben, a modern családokban már a teljes egyenrangúságra törekednek, mind a feladatok, mind a jövedelem tekintetében. Vannak azonban olyan régi, akár több évszázados hagyományokra is visszavezethető társadalmak, melyekben a nőké az abszolút hatalom.

Tehuánok – Mexikó

A Tehuántepec környékén élő emberekhez látogatva, úgy érezhetjük magunkat, mintha egy másik dimenzióba csöppennénk. Itt ugyanis a nők döntenek mindenről, a férfiak csupán a földeket művelik. Az asszonyok vezetik a háztartást és a piacon kereskednek a terményekkel és egyéb kézműves portékával.

A férfiak, állításuk szerint szívesen adják át a családfő szerepét, bár napjainkban egyre több férj depressziós és alkoholista. A híres festőnő, Frida Kahlo példaképeinek tekintette a tehuáni nőket. Erős és karizmatikus egyéniségük sokak számára jelentett követendő mintát, ám sajnos napjainkban egyre fogy a családot irányító mexikói nők száma. A fiatalok másként akarnak élni.

Tehuán nők döntenek mindenről, a férfiak csupán a földeket művelik Forrás: AFP

Bribrik – Costa Rica

Ez a legnagyobb őshonos népcsoport Costa Ricában. Jelenleg körülbelül 11-13 000 bribri lakik Talamanca régió hegyeiben. Kifejezetten elszigetelten, az őserdő mélyén élnek. Kultúrájuk és hagyományaik több évszázadra vezethetők vissza. A nők szerepe itt kiemelkedően fontos. A Bribri-társadalom egy úgynevezett matrilineális klánrendszerre épül, azaz a szerepeket az anya családja határozza meg.

A férfiak és a nők gyakran ugyanazokat a munkákat végzik, de bizonyos szerepek specifikusak. Például, jellemzően csak a nők tarthatnak állatokat, és egyedül ők készíthetik el a különleges alkalmakra használt szent kakaóitalokat is. Ám ami még ennél is fontosabb, hogy csak nő örökölhet.

Készül a különleges alkalmakra használt szent kakaóital Forrás: AFP

Tuaregek – Szahara

Ennek a félnomád népcsoportnak az egyik legalapvetőbb ismertetőjegye, hogy bőrük világosabb az átlag sivatagi népekétől. Ám, mivel ruhájukat indigóval színezik, ami ereszti a színét, bőrüket itt-ott befogja. Ezért is szokták őket kék népnek nevezni. Alapvetően állattartók, de kifejezetten jó érzékük van a kereskedéshez is.

A nők helyzete jóval kedvezőbb, mint más sivatagi törzsek esetében. Szabadon választhatnak maguknak például szexuális partnert, de a válás is elfogadott dolog. Sőt, ha netán erre kerülne sor, akkor a gyerekek automatikusan az anyánál maradhatnak, és melléjük megkapja a sátrat és az összes benne lévő felszerelést is.

Tuareg nők szabadon választhatnak szexuális partnert, és válás esetén őket illeti az összes vagyon Forrás: AFP
Meglepő régi magyar karácsonyi hagyományok, szokásokhttp://www.life.hu/csalad/20171122-regi-magyar-karacsonyi-hagyomanyok-szokasok.htmlA karácsonyt ma már szépen feldíszített fa és a szentestei töltött káposzta nélkül el se tudjuk képzelni. Ám régen teljesen másként nézett ki ez az ünnep. Olyan hagyományokat mutatunk, melyeket szinte biztos, hogy nem őrzöl. CsaládOrigoShriya Shah-Klorfine felkészületlenül indult neki a Mount Everestnek: meghalthttp://www.life.hu/csalad/20171121-mount-everest-noi-hegymaszo-halt-meg.htmlEgy nő a világ legmagasabb pontján. Ez volt Shriya Shah-Klorfine álma, melyért gyakorlatilag feláldozott mindent, a saját életét is. Ám az övé nem egy átlagos Everest-mászás története. Egyszerre hihetetlen és hátborzongató az az út, ami a tragédiáig vezetett. Család--Gyerekszemmel fel sem tűnt, milyen rosszak is a szüleinkhttp://www.life.hu/csalad/20171031-gyerekszemmel-fel-sem-tunt-milyen-rosszak-is-a-szuleink-felnott-gyerekneveles.htmlFurcsa, mikor a szüleinkre egyenrangú félként kezdünk tekinteni. Ez az idő többnyire akkor jön el, amikor mi magunk is valódi, önálló felnőttekké válunk, vagy gyermekünk születik. Ijesztő meglátni a hibáikat, és újraértékelni gyerekkorunk egy-egy történését. CsaládOrigoSzexista gyerekjátékok, melyek létezése teljességgel indokolatlan (18+)http://www.life.hu/csalad/20171020-szexista-jatekok-melyeknek-nem-szabadna-letezni-gyerek-18.htmlA gyerekkor ártatlan, és nem része a tömény szexualitás. Persze már a pár évesek is tisztában vannak azzal, hogy a lányoknak puncijuk, a fiúknak pedig kukijuk van. Idővel szóba kerül, hogy hogyan születik a kisbaba, miért csókolózik anya és apa. Már mutattunk olyan játékokat, melyeket sose adnánk gyerek kezébe, ám amiket most bemutatunk, túlmennek a határon. Család--10 ország, ahol a női egyenjogúság és a nemek közti egyenlőség nem csupán terv!http://www.life.hu/csalad/20170821-10-orszag-ahol-a-noi-egyenjogusag-es-nemek-kozti-eselyegyenloseg.htmlA női életminőség és megítélés, az országok java részében rengeteget javult a 20. század eleje óta. Vannak országok, akik jobban haladnak a női egyenjogúság útján, mint mások. Az olyan nemzetek, mint Dánia, Új-Zéland és Svédország tetteivel is felhívja a figyelmet arra, hogy a nemek közötti esélyegyenlőség nem célszerű, hanem szükségszerű. A nők jogai - és a nemek közötti egyenlőség bizonyítása nem lehetetlen, erre mutatunk is néhány példát. Család--10 ország, ahol a nők helyzete a mai napig siralmas (18+)http://www.life.hu/csalad/20170826-10-orszag-ahol-a-nok-helyzete-a-mai-napig-rossz-siralmas.htmlMár írtunk 10 olyan országról, ahol bizony kifejezetten jó nőnek lenni. Most azonban ezek ellenpólusát mutatjuk meg; olyan államokat, ahol a nők helyzete a mai nap is siralmas, alsóbbrendűnek, tárgynak tartják őket és vérforraló elbánásban van részük. Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.