9 gyereknevelési módszer, mellyel jobb szülő lehetsz

Forrás: Thinkstock -
szülő gyereknevelés gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gyereknevelés kemény dió. Lehet jól, és lehet még jobban csinálni. Mi most ebben segítünk Neked! A gyermeki önállóság az, hogy bízzon magában, bele merjen vágni új tevékenységekbe; ez az egyik legnagyszerűbb dolog, amit megtaníthatsz neki.

9. Önállóság

Néhány családban a szülők meg vannak győződve arról, hogy a gyermekek akkor lesznek sikeresek az életben – talpraesettek -, ha bármit megtehetnek.

De sokkal fontosabb, hogy a gyerekek megértsék, maguk is képesek elérni, szinte bármit.

Ennek a gondolkodásnak köszönhetően a gyerekek tudni fogják, hogy nemcsak úszni képesek az árral, hanem ők maguk alakíthatják a jövőjüket.

Fontos, hogy a gyerekek megértsék, maguk is képesek elérni, szinte bármit Forrás: Thinkstock

8. Minden kezdet nehéz

Ahhoz hogy önállóak legyenek, a gyermekek próbálkozásait el kell ismerni. Ha gyerekek számukra új dologba kezdenek - bármelyik életkorban történjen is ez –, úgy a szüleik támogatják és bátorítják őket.

7. A bizalom a legjobb jutalom

Tehát hogyan is kellene jutalmazni ezeket a törekvéseket? Nem csokival, az biztos. A gyermek ajándékok helyett, bizalommal jutalmazható a legjobban. Ha a gyermek érzi, hogy a szülők bizalommal vannak iránta, úgy magabiztosabbá válik.

6. A külső nem minden

A bölcs szülők úgy vélik, hogy haszontalan a gyermek személyes fejlődésére nézve, hogy a legkisebb folt esetén, egyből tiszta ruhát adjanak rá. Természetesen fontos, hogy ne járjon szakadt, foltos ruhában, de nem érdemes öltözékének védelmében kihagyni egy kis nyári játszóteres sarazást, vagy épp a fáramászást.

Nem érdemes öltözékének védelmében kihagyni egy kis nyári játszóteres sarazást Forrás: Thinkstock

5. A káosz nem zavaró

A gyerekek pillanatok alatt képesek hatalmas káoszt teremteni maguk körül. Ha a szülők folyamatosan rendrakásra utasítják őket, azzal rengeteg időtől fosztják meg a gyerekeket, melyet a körülöttük lévő világ megismerésével tölthetnének. Legyen lefekvés előtt negyed óra pakolási idő, amikor rend kerül a csatatér helyébe.

4. Lemerül az elem

Ha a szülő az egész napját fegyelmezéssel tölti – „Ne csináld!”, Ne nyúlj hozzá!”, „Nyugodj le végre!” -, hamar elfárad és képtelenné válik élvezni a gyermekével töltött időt. Mindemellett a sok tiltás a gyermekre sincs jó hatással. A sok kicsi helyett, inkább csak néhány szabály legyen, melyek betartása viszont legyen kötelező. A pontosan meghatározott keretek biztonsággal töltik el a gyerekeket, azokon belül pedig bátran próbálgathatják a szárnyaikat.

3. Bölcs szabadság

A szabad önkifejezés képes rendkívüli módon formálni a gyermek személyiségét. Van azonban valami, amit egy szülő sem tűrhet el; a tiszteletlenség. Ez egyrészt rombolja a szülő-gyerek kapcsolatot, másrészt negatív irányba tereli a személyiség formálódását. Természetesen a szülők részéről a gyerek felé sem megengedhető!

Egy valamit egyetlen szülő sem tűrhet el, ez pedig a tiszteletlenség Forrás: Thinkstock

2. Fegyelmezés helyett nevelés

Tiltások helyett, a szülő dolga a gyermek helyes útra való terelése. A „Ne csináld!” helyett, az „Így csináld!” legyen a mérvadó, javítva ezzel viselkedését, hozzáállását.

1. Dicséret mértékkel

A folytonos dicséret hamar elveszíti varázsát, és többé már nem lesz se jutalom, se motiváció. Nem kell szűkmarkúan bánni vele, ugyanakkor nem érdemes minden alapvető apróság miatt vállon veregetni a gyereket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.