Vakációt tervezel? 5 ok, amiért Zágráb a tökéletes úti cél

Forrás: Thinkstock -
Vakáció Zágráb Horvátország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Horvátország rengeteg lehetőséget rejt magában - családdal, párban vagy akár egyedül utazók is megtalálhatják ebben az ezerarcú országban a nekik legtökéletesebb úti célt. Mutatjuk, mi az az 5 kihagyhatatlan látnivaló, amiért érdemes ezen a nyáron Zágrábba is ellátogatnod! 

Horvátország fővárosának, egyben legnagyobb városának nagyjából 800 ezer lakosa van, alapítása pedig hozzánk, magyarokhoz köthető - Szent László királyunk 1093-ban alapította meg a zágrábi püspökséget. Zágráb két külön részre osztható: az alsóvárost széles sugárutak szelik át, hatalmas terek és szecessziós épületek uralják. A felsővárosban ezzel szemben meghitt, középkori hangulat uralkodik.

Forrás: Thinkstock

A város utcáit róva számos magyar történelmi emlékre bukkanhatunk, ez pedig még barátságosabbá és otthonosabb úti céllá teszi a magyarok számára.

Szt. Márk templom

Az óvárosban található híres templom a történészek szerint a 13. században épült. Az eredetileg román stílusú templomot a 14. században jelentősen átépítve gótikussá alakították. A templom jellegzetes tetőcserepei pedig az 1800-as évekből, Magyarországról származnak.

Szt. Márk templom Forrás: Thinkstock

Jelačić bán tér

A tér a 17. század óta létezik és Zágráb egyik központi tere, a helyiek népszerű találkozópontja. A téren áll Josip Jelačić bán nagyméretű lovas szobra, amelyet eredetileg 1866-ban állították fel az osztrák hatóságok. Ekkor a szobor észak felé nézett, amit sokan úgy értelmeztek, hogy kardját fenyegetőleg Magyarország, illetve Budapest felé mutatja. A szobrot 1947-ben eltávolították a kommunista jugoszláv hatóságok, majd 1990-ben visszaállították, ezúttal dél felé fordítva. Ennek egyesek azt a politikai tartalmat tulajdonítottak, hogy ez egy Magyarországnak tett gesztus.

Jelačić bán tér Forrás: Thinkstock

Mária mennybemenetele székesegyház

Zágráb egyik legismertebb épülete a székesegyház, amely a város számos pontjáról látható. Szent László királyunk kezdte el építtetni, majd 1217-ben szentelték fel. 1242-ben a tatár hordák pusztítása következtében súlyosan megsérült, ezután 1263-ban építették újjá. Mikor a 15. században a török hódítások ellen kellett védekezni, a székesegyház köré reneszánsz erődítményrendszert építettek. A 17. században, ismét a törökvész miatt, a templom nyugati oldalára reneszánsz stílusú őrtorony épült. Egy 1880-as földrengés következtében a főhajó és a torony összedőlt.

Mária mennybemenetele székesegyház Forrás: Thinkstock

Maksimir park és a városi állatkert

Angol stílusú kert, sokszínű növény- és állatpark és idillikus tavak várnak az idelátogatókra. A 316 hektáros park Zágráb legnagyobb parkja, és 1794-ben nyílt meg az érdeklődők előtt. Itt található a zágrábi állatkert is, tehát semmiképpen nem érdemes kihagyni.

Maksimir park Forrás: Thinkstock

Kőkapu

Zágráb egykori 5 városkapujából mára csak a kőkapu maradt meg. Ez Zágráb óvárosának egyik legépebben megmaradt nevezetessége. Építését megint csak egy magyar király, ezúttal IV. Béla rendelte el 1241-ben. 1731-ben a környék házait egy tűzvész elpusztította, és a helyiek csodának tartják, hogy a kapun lévő Jézust és Máriát ábrázoló festmény sértetlenül vészelte át a katasztrófát, annak ellenére, hogy a képkeret elégett. A kőkaput szent helynek tartják, környékén mindig hívők imádkoznak.

Kőkapu Forrás: Thinkstock
Házasságon kívüli szex a férj beleegyezésével - Valóban ez a megoldás?http://www.life.hu/csalad/20150519-sok-no-szenved-a-hazassagaban-a-szex-hianyatol.htmlNoha általában a férjek privilégiuma arról panaszkodni, hogy kevés otthon a szex, bizony sok nő is szenved attól, hogy férje szexuálisan elhanyagolja – ezeket az egykor vágytól fűtött férfiakat feleségeik szinte képtelenek maguk mellé berángatni az ágyba.CsaládThinkstockA legszebb, legboldogabb időszak? Nem feltétlenülhttp://www.life.hu/csalad/20150519-a-terhesseg-alatti-depresszio-tunetei-es-kezelese.htmlA terhes nők élete csupa öröm, boldogság, rózsaszín (esetleg világoskék) köd, és a világon semmi gondjuk nincsen, hiszen életük legszebb napjára készülnek. Legalábbis azok, akik nem szenvednek terhesség alatti depresszióban. CsaládThinkstockÍgy spórolhatsz könnyen pénzt a nyárra - takarékossági praktikákhttp://www.life.hu/csalad/20150518-igy-sporolhatsz-konnyen-penzt-a-nyarra-takarekossagi-praktiak.htmlNyakunkon a nyár, vele együtt szabadtéri programok garmada vár rád - már ha van pénzed finanszírozni a duhajkodást. A nyári időszak jócskán meg tudja terhelni a pénztárcádat, érdemes hát pénzügyileg is tudatosabban készülni a szezonra.Család--Magzatod agyában percenként 250 000 idegsejt jön létre - Várandósságod 10. hetének történéseihttp://www.life.hu/csalad/20150516-a-terhesseg-10-heteben-mi-tortenik-a-kisbabaval-es-a-kismamaval.htmlMagzatod külseje egyre inkább hasonlít egy babához, mostanra már arcocskájának egyes részei is felismerhetők. A 10. hétre a gyermeked összes létfontosságú szerve kialakult, és megkezdik összehangolt, közös működésüket. CsaládThinkstockGyermeket vársz? A mobilod veszélyezteti a babád egészségét!http://www.life.hu/csalad/20150516-megriasztja-a-magzatokat-a-mobiltelefonok-csengese.htmlMár korábban is folytak kutatások a terhesség alatti mobiltelefon-használat lehetséges veszélyeiről – egy friss vizsgálat azonban egy újabb problémára hívta fel a szakemberek figyelmét. Mégpedig arra, hogy a várandós kismamáknál levő mobiltelefon hangja megzavarhatja a magzat alvás-ébrenlét ciklusát.CsaládThinkstock“Ha nincs hús, akkor nincs baba sem” - Rossz anya a vegán anya?http://www.life.hu/csalad/20150513-a-vegan-eletmod-hatasa-a-terhessegre-a-magzat-egeszsegere.htmlSaját bőrömön is tapasztalom, hogy a vegetarianizmust és a vegánizmust idehaza még mindig valamiféle misztikum lengi körül. Vannak, akik szerint csak egy hülye hóbort, mások nem tudják elképzelni, hogy hús nélkül boldog életet lehet élni, megint mások pedig (téves) egészségi okokra hivatkozva utasítják el a növényi táplálkozást. De akkor kelt csak igazán nagy felháborodást a húsmentes étrend, ha gyermeket váró kismamáról van szó. Valóban rossz anya a vegán anya?CsaládThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.