terhesség kisbaba szülés anyaméh család gyerek magzat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amikor egy nő bizonyossá válik abban, hogy várandós, attól a pillanattól kezdve a legtöbbünkben kíváncsiság lesz úrrá: nemcsak azt próbáljuk meg elképzelni, milyen lesz majd a gyerekünk, ha megszületik, hanem azt is tudni, sőt látni szeretnénk, mi zajlik pontosan az anyaméhben a terhesség kilenc hónapjában.

1-4. hét: A negyedik hét végére a babát már megilleti az embrió elnevezés. Ezek a sejtek gyors tempóban nőnek, ráadásul minden sejt napjában osztódik is. A terhesség negyedik hetére a fejlődő baba már körülbelül 1 mm hosszú, és leginkább egy apró ebihalra emlékeztet. Erősen a méhfalhoz tapad, és megkezdődik a méhlepény kialakulása.

5-8. hét: A második hónapban már elkülöníthető a feji rész, megkezdődik a végtagkezdemények kialakulása. A felső végtagok fejlődése gyorsabb, mint az alsóké, hamarosan kialakulnak az ujjak is. A vesék végleges szerkezete még nem alakult ki, azonban már ebben a korai időszakban is működnek és a baba ürít vizeletet is.

. Forrás: Thinkstock

9-12. hét: Ekkor már mindennel rendelkezik a magzat, ami születése után megtalálható rajta. 6-8 centiméter hosszú és 30-50 gramm súlyú. A szívverése már hallható. Megfigyelhető sokféle mozgás: a kéznek a fejhez, archoz, szájhoz emelése, valamint a száj nyitása-zárása, nyelés és szopómozgás.

13-16. hét: Ezekben a hetekben a külső nemi szervek már felismerhetők, így szerencsés esetben már meghatározható a magzat neme, de legtöbbször ezt csak később tudják az orvosok biztonsággal megállapítani. Ebben az időszakban a baba eléri a 18 centiméteres hosszúságot, súlya pedig nagyjából 100 gramm. Az egyre koordináltabb izomműködésnek köszönhetően egyre többet mozog a baba az anyaméhben. A hónap végére már a szemöldöke és szempillája is kifejlődik.

17-20. hét: A huszadik héten a baba fejének átmérője már 47 mm, a testtömege körülbelül 300 gramm, közben a magzat hallása is egyre élesebbé válik. A baba kezdetben csak az anya testéből beszűrődő hangokat hallja, majd az anya hangját is. Nem sokkal később az anya testén kívülről érkező zajokat és az apa hangját is képes érzékelni. Testét magzatpihe borítja, azonban ez a finom szőrzet még a megszületés előtt kihullik majd. A szemhéjak egyelőre zárva vannak, csak néhány héttel később nyílnak fel.

21-24. hét: Bár alapvetően a méhlepény táplálja, a magzat a lenyelt magzatvízből is képes cukrot felvenni és feldolgozni, továbbá már van széklete is. Képződnek a fehérvérsejtek, az immunrendszer fejlődésnek indul. A csontvelő megkezdi működését. Kislány magzatoknál kifejlődik a petefészek, a méh és a hüvely, kisfiúknál a herék kezdenek leszállni a hasüregből a herezacskó felé. Kifejlődik a körmük, a bőr még ráncos és alatta nincs zsírréteg, ezért a hőháztartás még nem működne, ha most születne meg. A magzatpihe sötétedik. Az érzékszervek is tovább fejlődnek. A 24. hétre a szervei szempontjából eléri az életképes állapotot, már 30 centiméter körüli és 600 gramm.

Forrás: Thinkstock

25-28. hét: Képes a kezét ökölbe szorítani. Nagymozgásainak intenzitása a hely csökkenésével párhuzamosan csökkennek. Az agyműködés nagyarányú fejlődése a hangokra való érzékenységben is megnyilvánul. A mája, tüdeje, immunrendszere is működőképes már, légzőmozgásai egyre rendezettebbek. Kisfiú magzatoknál a herék teljesen leszállnak a herezacskóba. Az eddig összenőtt szemhéjak kinyílnak, így érzékeli a fényt. Kialakul a szem színe is, valamint megjelennek a szempillák. Ebben az időszakban a magzat körülbelül 35 centiméter hosszú és a súlya eléri az 1 kilogrammot.

29-32. hét: A baba bőre alá egyre több zsír rakódik le, a fejéről eltűnnek a ráncok. A haja kinő, a körmök elérik az ujjbegyet. A csontvelő elkezdi a vörösvértesteket termelni, jelentősebb fejlődés az agyban és a tüdőben zajlik. Jól működik a légzése és az anyagcseréje.

33-36. hét: Ebben az időszakban erősödik a baba szervezete és tovább rakódik a zsírréteg a bőre alá. A tüdő érése befejeződik, az immunrendszere is alkalmas kisebb fertőzések ellen védekezni. A sok magzatvíznyelés miatt gyakran csuklik, melyet a kismama ritmusos mozgásként érez. Egyre erősebb a csontozata. Lassan befészkeli magát a születéshez – jó esetben fejjel lefelé.

37-40. hét: A 37. héttől már nem kell aggódnunk, hogy a baba koraszülött lesz. A hónap végére eléri a 3-3,5 kilogrammos súlyt, hossza pedig nagyjából 51 centiméter lesz. Ha minden jól megy, bármelyik nap életet adhatunk a kilenc hónapig a méhünkben fejlődő kisbabának.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.