Minden idők legtragikusabb cirkuszbalesetei

artista halál cirkusz baleset tragédia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Fővárosi Nagycirkusz idén lett 125 éves. Ez alatt az idő alatt mindössze néhány kisebb baleset történt itt – ám nem minden cirkusz volt ennyire szerencsés. Több társulat működését is beárnyékolják a múltban történt súlyos, olykor halállal végződő balesetek. Összegyűjtöttük a legismertebbeket. 

Rossa Matilda Richter – az első emberi ágyúgolyó

Cirkuszi körökben a mai napig az egyik legveszélyesebb mutatvány az emberi ágyúgolyó elnevezésű attrakció. Számos artista, kaszkadőr veszítette már életét akkor, amikor egy valódi ágyúból lőtték messzire, akárcsak egy igazi ágyúgolyót. Rossa Matilda Ritcher volt a legelső emberi ágyúgolyó – az első ilyen produkciót 1877-ben mutatta be, mindössze tizennégy évesen. Az A P.T. Barnum elnevezésű társulattal járta a világot, Zazel néven hódította meg a szórakozni vágyó közönség szívét. Az egyik kilövéskor nem nyílt ki az a biztonsági háló, amely elkapta volna a repülő Zazelt, így a földre zuhant és a hátát törte a mutatvány közben – soha többé nem tudott fellépni.

Forrás: Wikipedia

Az állatidomár és a fehér tigris – Roy Horn végzetes mutatványa

Roy Horn különleges produkcióval kápráztatta el nézőközönségét hétről hétre Las Vegasban. A 30 éve futó műsor lényeg az volt, hogy Roy a fehér tigrissel játszik, mindenféle védőfelszerelés nélkül. A hagyományos állatszelídítő mutatvány 2003 októberéig tartott, amikor is a hétéves, Mantecore Fischbacher Horn névre hallgató vadállat megtámadta gazdáját. Mivel az ijedtségtől Roy a földre terült és félelmében összehúzta magát, a tigris megérezte áldozata félelmét és még egyszer nekiesett a férfinek. Roy rengeteg vért veszített, ám csodával határos módon megmenekült a tigris fogai közül. 2009-ben még egyszer összeállt a híres páros, és februárban egy utolsó műsorral búcsúztak el a közönségtől.

Forrás: Northfoto

Dessi España – a légtornász 2004-ben veszítette életét

2004 májusában egy végtelenségig begyakorolt számmal lépett fel a tornász St. Paulban, az amerikai Minnesota állam második legnépesebb városában. Miközben a nő éppen több méter magasban, fejjel lefelé lógott a kötélen, az elszakadt és az artista a földre zuhant. Számos néző, köztük gyerekek is látták, ahogyan Dessi szögegyenesen fejjel lefelé csapódik a porond aljába. Miközben a balesetet szenvedett légtornászt hátra vitték, ahol orvosi ellátásban részesítették, a cirkusz vezetője bohócokat küldött a színpadra, hogy azok szórakoztassák tovább a közönséget: „The show must go on”, vagyis „A show-nak folytatódnia kell” felkiáltással tette mindezt, miközben a lezuhant nő hátul életét vesztette.

A kétgyermekes anyuka 15 méterről zuhant a földre – a nézők azt hitték, ez is a produkció része

A közönség szeme láttára halt szörnyet 2013-ban egy Las Vegas-i előadás közben a Cirque du Soleil légtornásza, akinek biztosítókötele ismeretlen okból kioldódott. A párizsi születésű Sarah Guyard-Guillot 15 méterről zuhant a mélybe, amikor a produkció vége felé, egy csatajelenetben kábelen éppen felhúzták a magasba. Szemtanúk beszámolója szerint a publikum először azt hitte, hogy a zuhanás része a produkciónak, amely pár pillanatig még folytatódott, de aztán hangosbeszélőn jelentették be, hogy az előadást félbeszakítják. A 31 éves kétgyermekes családanya Sassoon művésznéven a produkció 2006-os indulása óta vett részt a Ka című show-ban, de már húsz éve lépett fel akrobataként.

Forrás: Wikipedia

Soha többé nem fog tudni lábra állni a tragikus esernyős mutatvány után Julissa Segrera

„Mindig az volt az álmom, hogy híres előadóművész legyek. Most azt kívánom, bárcsak fel tudnék állni és ismét járni tudnék!” – nyilatkozta nemrégiben Julissa Segrera akrobata, aki 2014 májusában sérült meg egy előadás közben. A híres „esernyős” számot adták elő Rhode Islanden több művésztársával együtt, amiben esernyő alakzatban lógtak egymás mellett, az esernyő szárát pedig maga Julissa alkotta, aki a hajánál fogva lógott lefelé a többiekről. A mutatvány közben a rögzítés elengedett és az összes akrobata 20 méter magasból a földre zuhant, mindenki Julissára. Többen kártérítési perben állnak a cirkusszal, mert a nyomozás során egyértelműen kiderült, hogy a technikai dolgozók hanyagsága miatt következett be a baleset. Egyetlen akrobata viszont még ezek után is visszatért a társulatba dolgozni.

A hazai helyzet

Eötvös György, a Magyar Cirkusz és Varieté Kht. művészeti vezetője elmondta, hogy itthon a legsúlyosabb baleset a '80-as években történt, a trapézról zuhant le egy magyar artista, aki súlyosan megsérült. Az utazó cirkuszoknál a kisebb magasságok miatt kevesebb a baleset, de ezekről statisztika nem készült – tette hozzá.

Ördögűzés a XXI. században – halállal végződő félelmetes szertartásokhttp://www.life.hu/csalad/20140703-ordoguzes-a-xi-szazadban-a-ketezres-evek-legdurvabb-esetei-amibe-belehaltak-emberek.htmlKi ne ismerné Az ördögűző (The Exorcist) William Peter Blatty azonos című könyve alapján készült amerikai horrorfilmet? 1973-ban ezt a filmet tartották a világ legfélelmetesebb alkotásának, és sokan ma is így vélekednek róla. Sőt! Vannak közöttünk olyan emberek is, akik szentül meg vannak győződve arról, hogy a film valóságos eseményeken alapul – és ma sem rettennek vissza egy kiadós ördögűzéstől. Íme, a kétezres évek három legfélelmetesebb esete. Család--Nászutak, amik véres gyilkosságba torkolltakhttp://www.life.hu/csalad/20140605-naszutak-amik-veres-gyilkossagba-torkolltak.htmlA nászutak romantikusak, hangulatosak, a párok szerelmesen andalognak szebbnél szebb helyeken. Ám vannak olyan nászutak is, amelyek gyilkossággal végződnek. De ki gyilkol és miért? Íme, az elmúlt évek legrejtélyesebb esetei. CsaládOrigoHátborzongató gyilkosságok: amikor a szülő végez a gyermekeivelhttp://www.life.hu/csalad/20140603-hatborzongato-gyilkossagok-amikor-a-szulo-vegez-a-gyermekeivel.htmlMinden emberi élet kioltása borzalmas, de ha szabad ilyet mondanunk, ezek közül is a legbrutálisabb az, amikor egy édesanya vagy édesapa a saját gyermeke életét veszi el. Íme, a 2000-es évek leghátborzongatóbb esetei. CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.