24 fogyókúrás tipp a karácsonyi időszakra: nem kell, hogy a kalóriaszámolásról szóljon az ünnep

Forrás: Shutterstock -
karácsony nassolás kalóriabevitel kalória
A karácsony előtti időszak, az ünnepi vásárok, a céges bulik, a karácsony, majd a szilveszter a finom fogásokkal és nassolnivalókkal magukban rejtik a túlevés lehetőségét. Ilyenkor érthető módon senki nem a kalóriaszámolással szeretne foglalkozni, ugyanakkor hízni sem szeretnénk. Hogy miként megoldható mindez? Íme, a legjobb tippek a pluszkilók ellen.

1. Kávé melletti pletykálkodás

A hideg időszakban mindig jól esik egy csésze forró kapucsínó, hogy felmelegedjünk. Tejszínhab helyett készíts tejhabot, ezzel körülbelül 45 kalóriát tudsz spórolni.

2. A joghurt helyettesíti a zsírt

Sütemény vagy keksz készítésénél nyugodtan helyettesítheted a szükséges zsír 1/3-át natúr joghurttal. Fontos, hogy 100 g joghurthoz adj egy evőkanál grízt. A joghurtot ugyanannyi mennyiségben használd, mint amennyi zsírt helyettesítesz vele. A végeredmény ugyanolyan folyós és finom lesz.

3. Tarts szünetet!

Az ebéd és vacsora között hagyj a szervezetednek három-négy órát. Testünknek szüksége van erre az időre, hogy minden sejt ki tudjon tisztulni, mert akkor a zsírégetés sokkal hatékonyabban fog működni.

4. Helyes sorrend

Az ünnepi étkezéseknél fontos, hogy a megfelelő sorrendben szedjünk a tányérunkra: először a tányér 2/3-át zöldséggel töltsük meg, majd a maradék helyre jöhet a hús kevésbé zsíros része. Ezzel a módszerrel a zsíros ételeknek, gombócoknak és mártásoknak már csak nagyon kevés hely marad - javasolja a Fanny magazin.

Az ünnepi étkezéseknél fontos, hogy a megfelelő sorrendben szedjünk a tányérunkra az ételekből. Forrás: Shutterstock

5. A Csendes éj csökkenti az étvágyat

Egy amerikai kutatás eredménye: aki szieszta közben nyugodt zenét hallgat, az automatikusan kevesebbet fog enni. Míg akik gyors zenét hallgatnak, azok többet.

6. Rágózz az éhség ellen

Aki étkezés előtt elrág egy borsmentás rágót, annak mérhetően csökken az étvágya. De ez nem minden: a stresszevés és az édes iránti vágy is nagy mértékben csökken.

7. Illatos hatás

Sütés közben nagy a csábítás, az ember nem tud ellenállni és nassolni kezd. De van ellenszer: Illatgyertya vaníliaaromával. Ez az illatáradat gondoskodik arról, hogy telítettnek érezd magad. Egyszerűen csak gyújts meg egy gyertyát és máris elszáll az éhséged.

8. Maradj mozgásban!

A hideg ellenére nagyon jót tesz, ha sétálsz egy keveset a friss levegőn. Egy fél órás séta nem csak fitten tart, hanem akár 100 kalóriát is elégethet.

9. Teaidő - csoki helyett

Ha már jóízűen elfogyasztottál pár süteményt és csokit, de az édes iránti vágyad még mindig nem szűnt meg, akkor készíts magadnak egy aromateát (pl.: karamell, mandula). Élvezet nulla kalóriával!

10. Fűszerek só helyett

Használj kevesebb sót és fűszerezz többet növényekkel. A só vizesíti a testet és gátolja az anyagcserét. A legfinomabb fűszernövények a snidling, a petrezselyem, a bazsalikom.

11. Nevess

A karácsonyi stressz ellenére ne felejts el nevetni, ugyanis a nevetés 20 százalékkal növeli a rövid távú kalóriafelhasználást.

A nevetés is segít a kalóriaégetésben. Forrás: Shutterstock

12. Csípős ételek

Aki az ebédjét chilivel fűszerezi, az a következő étkezésnél körülbelül 200 kalóriával kevesebbet eszik, ugyanis a csípősségért felelős kapszaicin étvágycsillapító hatású hormonokat szabadít fel.

13. Fényeket le!

A gyertyafény kihagyhatatlan eleme az adventi időszaknak. Viszont étkezés közben a gyertyát oltsd el és inkább a karácsonyi fényeket kapcsold fel. A kutatók szerint ugyanis a romantikus gyertyafény izgatottságot okoz az emberben, és többet eszik, mint amennyit eredetileg szeretett volna.

15. Először a főfogás

Édességet mindig csak közvetlenül a főfogás után egyél, ne akkor, amikor korog a gyomrod. Így rövid időn belül hozzá szoktatod szervezetedet, hogy először a meleg ételt, zöldséget és a halat vagy a húst kívánja.

16. Könnyű öntet

Az endíviasaláta, retek és uborka nagyon alacsony kalóriatartalmú, de csak akkor maradnak azok, ha könnyű öntetet használsz hozzájuk. A legideálisabb egy joghurtos öntet ecettel, fűszerrel, sóval és borssal. Aki a salátát édes-savanyúan szereti, az az olajhoz adjon pár kanál instant zöldséglevesport.

A saláta könnyű öntettel mindig jó választás. Forrás:shutterstock

17. Fahéjas nasi

Az édes nem mindig édesség. A fahéj például savakat és tanninokat tartalmaz, amelyek serkentik az anyagcserénket. Ha a süteményt eszel, egyél fahéjasat.

18. Láthatáron túl

Azok, akik a sütiket és a csokikat a szemmel látható helyen tárolják, gyakrabban kívánják meg és könnyebben férnek hozzá. Sokkal jobb, ha biztonsági okokból szemmel nem látható helyen, például a szekrény legfelső polcán tartod. Minél távolabb van, annál jobb!

19. 30 másodperces trükk

Ha egy sütit vagy csokit 30 másodpercig rágsz, akkor az agyad azt hihet, hogy jelentősen többet ettél a valósnál. Az örömteli végeredmény az, hogy hamarabb telítettnek érezed magad és kevesebbet is nassolsz.

20. Ropogtatnivaló

Mondj le a sós stanglikról, perecekről és tévénézés közben ropogtass friss paprika vagy répaszeleteket. Amennyiben a sósat lecseréled az egészségesre 100 grammonként 400 kalóriát spórolsz.

21. Szósz nélkül

Egy sült vagy szaftos rolád szinte elképzelhetetlen szósz nélkül, viszont a krémszószok (100g/288 kcal) rettentően hízlalnak, ezért jobban teszed, ha lecseréled tejfölre (162 kcal). De az is megoldás lehet, ha a szószt és a krumplipüréport összekevered. Gyönyörűen krémes és kevesebb kalóriát tartalmaz.

22. Egy marék boldogság

A magvak is fontos szereplői a karácsonyi időszaknak, a legideálisabb sznekkek. Magas a rosttartalmuk és a fehérjetartalmuk. Mindemellett ásványi anyagokat is tartalmaznak és szerotonint, azaz boldogsághormont szabadítanak fel. Mivel sok kalória van bennük, ezért naponta csak egy marékkal egyél.

Az olajos magvak boldogsághormon-bombák. Forrás: Shutterstock

23. Szemtakaró

Azok, akik eleget alszanak, kevesebbet esznek azoknál, akik nem tudják kellőképpen kipihenni magukat. A kevesebb stressz hatására az étel iránti sóvárgás is csökken.

24. Minél kisebb, annál jobb!

Az agyunkra óriási hatást gyakorol a tárgyak mérete. Egy amerikai kutatás bebizonyította, hogy minél kisebb a tányér, annál kevesebbet eszünk. Ez a pohár esetében is így működik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.