Magyarországon járt a koreai szerzetes: az ételeken keresztül mutatja be a zen buddhizmus értékeit

Forrás: Koreai Kulturális Központ -
természet templomi konyha gasztronómia Jeong Kwan Snim
Az ételen, annak megosztásán, valamin az örömön és a közös táncon keresztül kapcsolódhatunk egymáshoz a legjobban - ezt vallja Jeong Kwan Snim szerzetes, aki Magyarországon is bemutatta, mik a templomi konyha legfontosabb gondolata. 

A dél-koreai Szöultól délre, egy erdővel körülvett buddhista templomkomplexumban Jeong Kwan Snim készíti az ételeket szerzetestársainak, diákoknak és – időnként – Michelin-csillagos szakácsoknak. A koreai templomi ételeket használja a zen buddhizmus értékeinek bemutatására. Szakértelmét szerzetestársai évezredek során átadott tudásából merítette, ezért érdeklődnek ételei iránt híres séfek is: vegetáriánus, hagyma nélküli és fenntartható fogásokat készít, melyeket áthat az általa átadni kívánt filozófia. Az étel szeretete összeköti az embereket. A célja az, hogy táplálja a lelket és energizálja a testet anélkül, hogy megzavarná a természetet.

Jeong Kwan a kertjében Forrás: Koreai Kulturális Központ

A szerzetes a világ számos országában szervezett pop-up vacsorákon próbálja átadni a templomi konyha lényegét minden érdeklődőnek. Magyarországra a Koreai Kulturális Központnak köszönhetően látogatott el. A Harish Parkba szervezett eseményen séfeknek és a gasztronómia kedvelőinek adta át az ételeken keresztül a filozófiáját - írja a Travelo.

„Vajon honnan származik az étel?
Ez az étel minden élőlénynek ajándéka, melyet a Föld, a folyók, a Nap és a szél teremtett.
Ez az étel közelebb visz önmagamhoz, általa megérthetem, hogy a természet jelen van bennem, testem és lelkem forrása.
Az étel elfogyasztása által eggyé válok az univerzummal, ez az étel Felajánlás.
Teljes testemmel és teljes lelkemmel szolgálok minden élőlényt" - szólt a hála, amivel kezdődött az étkezés és a meditáció. Ez talán hatásosan bemutatja azt a szemléletet, amit a szerzetes képvisel.

A szerzetes filozófiájába a Netflix Séf asztala című sorozatában is bepillantást nyerhetünk, a harmadik évad első epizódjában mutatja be a koreai buddhista templomi ételek történelmi hagyományait.

Ez is érdekelhet:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.