Vegyszermentes növényvédelem: így tartsd távol a kártevőket

kártevő vegyszermentes kártevő-pusztító növényvédelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kártevők sok fejfájást okozhatnak a kertünkben, ám vegyszerek nélkül is megvédhetjük a növényeinket. Halmos Mónika fitoterapeuta elárulja, hogyan szabaduljunk meg tőlük.

1. Segít a fürdetés

Ha a levéltetvek még nem szaporodtak el, segíthet egy egyszerű vizes lemosás is. Ez leginkább a cserepes növények esetében használ, amelyeket ha megtisztítunk, majd visszatesszük a helyére, nem fertőződnek meg újra a természetben.

Ha a levéltetvek még nem szaporodtak el, segíthet egy egyszerű vizes lemosás is Forrás: Shutterstock/Fotohelin

2. Jó szomszédok

Léteznek olyan növények, amelyek távol tartják a kártevőket, így a szomszédságukba ültetett palántákat nem támadják meg. Ültessünk bársonyvirágot, körömvirágot vagy sarkantyúkát a paradicsom, paprika, burgonya mellé. A levendula illata elriasztja a tetveket és a hangyákat, így egész nyáron élvezhetjük növényeink szépségét, ha a rózsával társítjuk.

3. Illatukkal gyógyítanak

Az illóolajok is hatékony növényvédőkké válhatnak. A rozmaring és a levendula kiváló a levéltetvek, hangyák, legyek ellen. A borsmenta a kerti kártevők, meztelen csigák elpusztításában segít, míg a teafa kiváló választás, ha növényeink valamilyen gombás megbetegedéstől szenvednek. Körülbelül fél liter tejbe csepegtessünk 25-30 csepp olajat, majd fújjuk be vele a leveleket és a szárakat.

4. Nem tudnak lélegezni

Főleg levéltetvek, de más puhatestű kártevők ellen is hatékony permetszert készíthetünk 2,5 liter víz és fél deciliter folyékony mosogatószerből. Ezzel az oldattal néhány napon keresztül, a reggeli órákban fújjuk le a virágokat.

5. Ellenállóbbá teszi

A csalánból készített főzet erőssé teszi a termesztett növényeinket. Töltsünk meg egy edényt feldarabolt csalánnal, öntsünk rá annyi esővizet, amennyi ellepi. Lefedve hagyjuk állni 5-10 napig, majd szűrjük le. Használhatjuk hetente kétszer öntözésre vagy lombtrágyaként kártevők, kórokozók ellen.

A csalánból készített főzet erőssé teszi a termesztett növényeinket Forrás: Shutterstock/Reksik

6. Így lesz virágözön

Ha egész nyáron gyönyörködni szeretnénk a virágainkban, fontos, hogy megfelelő tápanyaggal lássuk el őket. Tegyünk a csalán mellé néhány marék fekete nadálytő levelét, öntsük fel vízzel, és miután megerjedt, ezzel a folyékony trágyával öntözzük meg a növényeket.

7. Természetes antibiotikum

A hagymából készült permetszer kiváló levéltetű ellen, ráadásul enyhe gombaölő hatása is van. Tegyünk a felaprított csalánhoz néhány fej vörös- és fokhagymát a leveleivel együtt. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, hagyjuk állni egy hétig, majd leszűrve permetezzük a fertőzött területre.

8. Állítsunk csapdát

Ha szorgalmasak vagyunk, akár össze is gyűjthetjük a meztelen csigákat, de szórhatunk ellenük fahamut, sütőport is a növények köré. A sörös csapda is nagyon elterjedt: töltsünk meg félig egy üres műanyag dobozt sörrel, ássuk be az ágyásba, és reggelre tele lesz csigával.

9. Természetes ellenség

Egyre népszerűbb, amikor olyan rovarokat telepítünk a kertünkbe, amelyek a levéltetvek irtására szolgálnak. Bio üzletekben vásárolhatunk katicabogár lárvákat, így teljesen természetes úton védekezhetünk a rovarok ellen.

Természetes ellenség a a levéltetvek irtására Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2019 cherryyblossom/Shutterstock. No use without permission./Cherryyblossom

5 gyógynövény, ami kora tavasszal nem hiányozhat a kertedből

Évszak tekintetében már nyakig benne vagyunk a tavaszban, azonban az időjárás rendkívül változékony. Míg egyik nap meleg, igazi tavaszias az idő, előfordulhat, hogy másnap érkezik a lehűlés, ami akár havazást is hozhat magával. Ilyenkor sokan még óvatosak a különböző fűszernövények ültetésével kapcsolatban, ugyanis a többségük nem éli túl a hőmérséklet-ingadozásokat, ám vannak olyanok, amelyek növekedését nem befolyásolja egy-két hidegebb reggel. Íme 5 gyógynövény, amit érdemes a kora tavaszi, ingadozó időjárás ellenére is kiültetni a kertbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.