2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

Antiszemita és rasszista kijelentései miatt teljes csőd fenyegeti Kanye Westet

antiszemitizmus csőd Kanye West Gap Adidas szerződés rasszizmus rapper
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
24 Grammy-díj, több mint 160 millió eladott lemez, 2 milliárd dollár vagyon. Ezt bukhatja el a mentális betegségekkel küzdő Kanye West gyűlöletkeltő megnyilvánulásai miatt. 

A manapság már Ye néven futó rapper ámokfutása a párizsi divathéten kezdődött, ahol a Yeezy Season 9 nevű kollekcióját mutatta be. A bemutatott ruhák mindegyikének hátán"White Lives Matter", azaz a "fehér életek számítanak" felirat szerepelt. Ez a jelmondat volt a fehér felsőbbrendűséget hirdető és neonáci csoportok válasza a "Black Lives Matter" mozgalomra. Az eset miatt felszólaltak hírességek, a legnagyobb divatlapok szerkesztői és civilek is.

Kanye West Forrás: NurPhoto via AFP/Image Press Agency/NurPhoto/Image Press Agency

Azt gondolná az ember, hogy ennyi elég is volt a mentális problémákkal küzdő rappernek, de a történet nem állt meg a közfelháborodást kiváltó esetnél. Kanye az Instagramon és később pedig a Twitteren is antiszemita retorikát használt posztjaiban, majd interjúkban is tovább erősítette gyűlöletbeszédét.

A közvélemény reakciója gyors volt, több cég – köztük a The Gap, a Balenciaga – felmondta kapcsolatát és márkaszerződését a rapperrel. Az Adidas október 25-én bejelentette, hogy felmondja szerződését a rapperrel, mivel a márka nem tűri a gyűlöletbeszédet. Ezzel Ye nettó vagyona 400 millió dollárral csökkent, amivel egyúttal törölték is a Forbes milliárdos listájáról.

Kanye West még számos más veszteséget szenvedett el kijelentései miatt: úgy tűnik, a teljes csőddel is számolnia kell - írja a Billboard.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.