Taylor Smith a magyar jog szerint börtönbe kerülne azért, mert lelökte barátnőjét a hídról

barátnő lelökte híd börtön Taylor Smith
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Korábban már megírtuk azt a döbbenetes „balesetet”, melyben egy 18 méteres hídról való esés következtében, a 16 éves Jordan Holgersonnak öt bordája megrepedt, és az egyik a tüdejét is megsértette. A dolog pikantériája, hogy bár a lány láthatóan hajlott az ugrásra, végül egy barátja, a 18 éves Taylor Smith lökte le őt. Az ügy felkorbácsolta az indulatokat, és a fiatal lánynak most bíróság előtt kell felelnie tettéért. Nézzük meg, hogyan vélekedik az esetről a jog.

A felvételen jól látszik, hogy a baráti társaság egy másik tagja is átmászott a híd korlátján, vélhetően ő is azt tervezte, hogy leugrik.

Jordan Holgerson azt akarja, hogy (ex)barátja börtönbüntetést kapjon azért, amit vele tett Forrás: YouTube/Today

Érdekes tény, hogy a fiatalokban fel sem merült, hogy 18 méterről, csak speciális technikával érkezve lehet sérülésmentesen megúszni a vízbe érkezést – ráadásul a vancouveri hídról tilos leugrani.

Az óriás toronyugrás során ugranak 20 méteres magasságból a női sportolók, de évekig gyakorolják és tökéletesítik azt a technikát, mellyel kb. 90 km/h sebességgel érkeznek a vízbe. Ez mindig függőlegesen, lábban előre történik, a karokat szorosan a test mellett tartva. A videón látszik, hogy Jordan nem koordinálta az esését, ami vélhetően a váratlan belökés következménye. Természetesen azt nem tudhatjuk, hogyha a szándékának megfelelően ő maga rugaszkodik el, miként tervezte volna a vízbe esést, ahogy azt sem, hogy hasonló sérüléseket szenvedett volna-e el.

Jordan Holgersonnak több bordája is eltört a 18 méteres esés következtében Forrás: YouTube/Today

Taylornak most a bíróság előtt kell felelnie tettéért. Jordan azt akarja, hogy (ex)barátja börtönbüntetést kapjon azért, amit vele tett.

A barátaik is úgy gondolják, Taylornak jár a büntetés, mely emlékezteti arra, hogy nem tehet meg akármit, és mindennek következménye van.

Eközben Taylor így védekezik:

Taylor Smith többször is bocsánatot kért, de személyesen nem találkozott azóta Jordannel Forrás: Facebook/Tay'lor Smith

Megkérdeztük dr. Magyari-Horváth Brigitta ügyvédet, hogy mire számíthatna a 18 éves Taylor Smith, ha itthon történt volna ez a szerencsétlen eset.

„Az eset leírásából úgy véljük, valószínűleg testi sértés történhetett, ami Magyarországon is bűncselekménynek minősül. A Büntető Törvénykönyv 164. §-a értelmében, aki más testi épségét vagy egészségét sérti, testi sértést követ el.

A büntetés mértéke függ elsősorban az okozott sérülés súlyosságától (gyógytartamától), valamint az elkövető szándékától: szándékosan vagy gondatlanul okozta-e azt, vagyis előre látta-e, hogy a cselekedete milyen következményekkel járhat, illetve ezt a tőle elvárható figyelemmel és körültekintéssel kellett-e volna előre látnia.

Ezeket a körülményeket a bíróság az elkövető és a sértett, valamint az elkövetéskor jelen volt tanúk meghallgatásával, igazságügyi orvosszakértő bevonásával, kamerafelvételek megtekintésével, illetve az esetleg rendelkezésre álló más bizonyítékok alapján tudja mérlegelni és eldönteni.

Szándékos elkövetés esetén, a büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a testi sértés életveszélyt okoz (18 év alatti elkövető esetében egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés).

Aki a súlyos testi sértést gondatlanságból követi el, életveszélyes sérülés okozása esetén egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Magyarországon is bűncselekménynek minősül az eset Forrás: Shutterstock

Az elkövető felmentésre csak akkor számíthat, ha megfelelő körültekintés mellett egyáltalán nem is kellett volna előre látnia, hogy a „belökés” súlyos testi sérüléssel járhat. Álláspontunk szerint azonban ez nehezen lenne magyarázható egy ilyen magasról, felkészületlenül történő vízbe érkezés esetén.

A büntetés kiszabása során enyhítő körülmény lehet, ha az elkövető büntetlen előéletű, fiatalkorú vagy fiatal felnőtt, őszintén megbánta, amit tett, a sértettel felveszi a kapcsolatot és kárait önként megtéríti.

A sértett követelheti a bűncselekménnyel okozott kárai megtérítését is az elkövetőtől, például az elmaradt jövedelmét vagy a sérülés miatt elszenvedett nemvagyoni (pszichés) kárait.

A büntetéskiszabást tehát nagymértékben befolyásolják a fentiekben is ismertetett körülmények, melyek mérlegelése a bíróságon múlik.”

Ez az eset jól tükrözi, hogy a fiatalok többsége nem képes felmérni tettei következményeit, és egy baráti hecc is könnyen végződhet tragédiával.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.