Folttisztító praktikák – háziasszonyok kötelező olvasmánya

Forrás: Thinkstock -
praktika citrom takarítás otthon folt vörösbor lakberendezés ecet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vörösbor ömlött a fehér abroszra? Rágógumi ragadt a szőnyegbe? Íme, néhány folttisztítási praktika.

Makulátlan szőnyeget!

Ha nagyon szennyezett a szőnyeg, akkor használjunk növényi alapú, biológiailag könnyen lebomló sampont a tisztításhoz. Az enyhén elpiszkolódott szőnyegbe dörzsöljünk teafüvet, majd alaposan porszívózzuk ki. Ha vörösbor ömlött a szőnyegre, spricceljük be többször szódavízzel vagy ásványvízzel, szórjuk be sóval, és itassuk fel nedvszívó ronggyal. A szőnyegre cseppent gyertyafoltot könnyedén el tudjuk távolítani, ha itatóspapírt teszünk rá, és meleg vasalóval átvasaljuk. A szőnyegbe ragadt rágógumit addig dörzsöljük folyamatosan egy jégkockával, amíg leszedhető nem lesz.

Forrás: Thinkstock

A ragyogó ablakokért

Ha nagyon piszkos az ablak, akkor dörzsöljük át ecettel, és ronggyal vagy újságpapírral töröljük szárazra. A lakkozott fa ablakkeretre rakódott piszkot a legkönnyebben hideg teába vagy lefölözött tej és hideg víz egyenlő arányú keverékébe mártott puha ruhával moshatjuk le.

Forrás: Thinkstock

Általános foltok, rendkívül jó megoldások

Általános folttisztítóként ecetsavat, citromsavat vagy citromlevet alkalmazzunk a háztartásban. A fűfoltot világos színű ruhákból úgy tüntethetjük el, hogy friss citromlevet csepegtetünk rá, majd erősen dörzsöljük. Ha kávé cseppen az anyagra, meleg vízben oldjunk fel egy kevéske sót, és ebben áztassuk a szennyeződött ruhadarabot. Az abroszra borult vörösbort sóval, kevéske citromlével vagy langyos tejbe áztatással távolíthatjuk el. Gyümölcsfolton segít a gyors leforrázás. A rozsdafoltra öntsünk citromlevet, majd öblítsük ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.