növényi őssejt őssejt arcápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Svájci alma, keserű narancs, alpesi rózsa, tengeri kömény, havasi gyopár és nyári orgona – csak néhány növény azok közül, amelyek sejtjeit sikerrel hasznosítják a kozmetológiában. A legújabb trend a szépségápolásban a növényi őssejtes kozmetikumok, amelyek lassítják a bőr öregedését. 

Az elmúlt évtizedekben derült fény arra, hogy az őssejtek igazi áttörést jelentenek a gyógyításban. Az őssejtterápia a kutatások szerint hatásos például az Alzheimer- és a Parkinson-kór kezelésében, de szívbillentyűt és porckorongot is létre lehet hozni a szövetkultúrák őssejtes kezelésével. A sikerek hatására az esztétikai gyógyászat és kozmetikai ipar is felfigyelt az őssejtekre.

Forrás: Thinkstock

Mivel őssejtek nem keletkeznek felnőttkorban, fontos, hogy minél gondosabban őrizzük a meglévők működőképességét

A szakorvos kiemelte, hogy a bőrápolás terén igazi áttörést jelentett a növényekből nyerhető őssejtek alkalmazása, mivel ezek minden sejttípus létrehozására képesek, így kiválóak az őssejt önmegújuló képességének fenntartására.

Mik azok az őssejtek? Hogyan használják őket a gyógyításban? Egy korábbi cikkünkben erre kerestük a választ.

A kozmetológiában először egy svájci almafajta őssejtjeit használták eredményesen. „A növénynél azt figyelték meg, hogy héja hónapokon keresztül friss maradt, nem ráncosodott be, és kiderült, hogy a titok a szövetekben található különleges őssejtekben rejlik.

Forrás: Thinkstock

A kutatások igazolták, hogy az alma őssejtjei az emberi bőr őssejtjeinek működőképességére és vitalitására is pozitívan hatnak: segítik a bőr megújítását, késleltetik az öregedését, és támogatják a regeneráló és védekező folyamatokat

Az almáról tett felfedezést újabb növények vizsgálata követte – a bőrápolásban ma már például a keserű narancs, a havasi gyopár, az alpesi rózsa, a tengeri kömény és a nyári orgona őssejtjeit is széles körben alkalmazzák a különböző típusú kozmetikumokban, például arclemosókban, szemkörnyékápolókban és ránctalanító szérumokban.

„A keserű narancs sejtjei elősegítik a ráncok kisimulását és a bőr rugalmasságának, feszességének visszaállítását, hatásukra a bőr felhámja tömörebbé és strukturáltabbá válik. Az extrém hideg és száraz környezetben őshonos alpesi rózsából kivont hatóanyag képes megvédeni a környezeti stressztől a bőr őssejtjeit. A tengeri kömény magas nyomelemtartalma antioxidáns és sejtregeneráló hatással segíti a bőrt" – árulta el dr. Kriston Renáta.

A havasi gyopár rendkívüli ellenálló képessége az őssejtjeiben rejlő gyulladásgátló és védekező mechanizmusnak köszönhető, a nyári orgona különlegessége pedig a megújulás: télen tövig kifagy, tavasszal mégis képes feléledni és teljes szépségében pompázni, akárcsak a növényi őssejtekkel támogatott bőr.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.