új élet projekt állapot OÉTI felmérés benyeczkó gabriella
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogyan korábban Kingát és Daniellát, Gabriellát is elkísértük az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetbe, hogy megnézzük, milyen a testösszetétele, vagyis a testsúlyán belül mennyi a zsír, az izom, a víz és az ásványi anyagok aránya. 

Gabriella egy teljesen átlagos testösszetételű hölgynek nézett ki, nála az volt a kérdés, hogy korábbi jelentős testsúlycsökkenése után javasolt-e még változtatnia valamit (izmosodnia kell-e, vagy esetleg még a testzsír-százalékán csökkenteni). A mérést most is InBody 720 géppel végeztük – melyet korábbi, sportolókon végzett méréseink alkalmával is már nagyon hatékonyan tudtunk alkalmazni -, mely a bioelektromos impedancia analízis (BIA) elvén működik. A mérés elve alapvetően az, hogy a testben lévő zsírnak sokkal rosszabb az elektromos vezetőképessége a többi szövethez képest. A gép a test víztartalmát méri, és ebből megfelelő algoritmus alkalmazásával becsüli meg a testösszetételt.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Testtömeg-index (BMI):

A testsúly megítélésének az egyik módszere a BMI kiszámolása, vagyis a testsúly kg-ban/testmagasság méterben megadott értéke a négyzetre emelve.

Testtömeg: 74,9 kg, testmagasság: 176 cm, BMI: 74,9 kg/1,76x1,76 = 24,2 kg/m2

Kategóriák:

Elhízás: BMI ≥ 30

Túlsúly BMI ≥ 25

Normál 18,5 < BMI < 24,9

Alacsony BMI ≤ 18,5

Testzsír % (PBF):

A kiszámolt BMI érték egyes esetekben torz eredményt adhat, például sportolóknál több izomtömeg esetén, vagy olyan személyeknél, akiknek az izomtömege kevesebb, a zsírtömege pedig több, mint az ideális.

A testzsírszázalék értéke pontosabban mutatja, hogy a testösszetétel milyen irányú változtatása javasolt. Gabriellának a testzsírszázaléka megfelelő, így ezt javasolt megtartania.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Alapanyagcsere (BMR):

Az alapanyagcsere az az energiamennyiség, amit meghatározott körülmények mellett nyugalomban a szervezet felhasznál ahhoz, hogy működjön. Gyakran látni, hogy nem megfelelő életmód (pl. túl alacsony energia-bevitel, sport mellőzése) mellett csökken az alapanyagcsere, ezért ez az érték jól jelzi, hogy megfelelő-e a javasolt étrend és mozgásprogram.

Gabriella alapanyagcseréje megfelelő, változtatás nem javasolt.

Összességében Gabriella eredményei a normál tartományokban vannak, ezek alapján készen áll arra, hogy megvalósítsa kitűzött céljait.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.