Így fürdesd álomba a babád! - A tökéletes technika

relaxáció csecsemő fürdetés nővér ölelés masszázs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nemcsak a fürdetés lesz nagyobb élmény a babának, de még az éjszakái is nyugodtabbak lesznek, ha Sonia Rochel tanácsait követed a kádban.

Az esti fürdetés nagyrészt az újdonsült mama és papa számára élmény, a kicsik azonban gyakran nem élvezik a vetkőzést, a víz első érintését, a mosdókendő közeledését - és ennek hangot is adnak. Egy francia szakápoló azonban, aki évtizedeket töltött már újszülöttek és csecsemők gondozásával, állítja: a fürdetést nem feltétlenül kísérik könnyek. Sőt, az általa kifejlesztett módszer annyira képes relaxálni a babát, hogy az az éjszakát is nagyobb eséllyel alussza majd át.

Az 51 éves Sonia Rochel - aki mellesleg négy gyermek édesanyja és öt gyermek nagymamája - 1978 óta foglalkozik nővérként újszülöttekkel. Jelenleg a párizsi Clinique de la Muette alkalmazottja, nővéri munkája mellett folyamatosan gyakorolja a babák fürdetésének és masszírozásának módját. A módszerét bemutató videó rendkívüli népszerűségre tett szert az elmúlt hónapokban az internetezők körében: ezidáig több mint másfél millióan nézték meg, miként fürdeti álomba a babákat Sonia sajátos módszere segítségével.

Nem kell sírással telnie a fürdésnek

A francia nővér az újszülöttek fürdetésével töltött évek alatt jött rá, hogy az semennyit nem fejlődött az elmúlt évtizedekben, és eltekintve néhány - például a víz hőmérsékletére vagy a mosás menetére vonatkozó - alapszabálytól, nincs kiforrott módja az apróságok mosdatásának. Kevesen figyelnek arra, hogy a baba az etetéshez viszonyítva mikor kerüljön a kádba, ahogy abba is kevesen gondolnak bele, hogy a simogató anyai kéznél nincs jobb mosdókendő. Ezek után nem meglepő, hogy a baba a kádban mégsem érzi jól magát, annak ellenére, hogy az elvileg arra a közegre emlékeztetné, melyben élete első 9 hónapját töltötte. Sonia Rochelnek a YouTube-ra feltöltött videón látható módszerét ugyan nem ajánlott szakember felügyelete nélkül végezni, van azonban jó néhány olyan szempont, melyhez a nővér szerint érdemes tartaniuk magukat a szülőknek.

4 aranyszabály a szakembertől

1. 20-30 perccel az etetés után következzen a fürdés

Sonia Rochel szerint sok szülő már ott hibát követ el, hogy etetés előtt próbálja megfürdetni a gyermekét - egy éhes babát a legfinomabb fürdő sem képes megnyugtatni. A szakember szerint így aztán a fürdetésre mindenképpen az etetést követően kerüljön sor - optimális esetben 20-30 perccel a vacsi után. (A lágy, nyugtató fürdő után aludni is jobban fog a pici.)

2. Ne kapkodd el a fürdetést

Az esti fürdés tarthat egy picit tovább, ha betartod a legfontosabb szabályokat. Ha ügyelsz arra, hogy a víz hőmérséklete állandó maradjon - például hagyod, hogy folyamatosan csordogáljon 37-38 °C-os víz -, akkor a babát 5-10 percig is a vízben tarthatod. A kicsi testét és a fejét mindig tartsd melegen a fürdővízzel. Fontos a fürdőszoba hőmérséklete is: 23-24 °C-os levegőhőfok mellett nem fog megfázni az apróság.

Legyen minden kéznél

Még a fürdetés megkezdése előtt halkítsd le a telefonod, hogy senki ne zavarhasson meg, és készítsd össze a szükséges eszközöket - a törölközőt, pelenkát, hintőport, babaolajat -, hogy minden kéznél legyen.

3. Kövesse a kezed a szíved ritmusát

Minél kényelmesebb számodra a fürdetés, annál jobban esik majd az a kicsinek. Ezért ha elég széles és mély a mosdókagyló, akár abban is végezheted a fürdetést. (A csap magasságát vedd figyelembe, csak akkor használd a mosdókagylót, ha van elég helyed a csaptól.) Kellemes, relaxáló zene is szólhat halkan, miközben fokozatosan beleengeded az apróságot a vízbe, kezdve a kis lábaival, majd a hátával, és így tovább. Ringasd apró mozdulatokkal, simogasd lágyan, apránként öblögetve a kis testét a meleg vízzel. Mosdókendőre nem is lesz szükség, a meleg, vizes, cirógató anyai kéznél nincs jobb. (A fürdetőszert pedig elég kétnaponta alkalmazni a baba bőrének egészsége érdekében.)

Thinkstock
Thinkstock

4. Ne félj a víztől

Ne aggódj, ha egy pici, tiszta víz a baba szemébe vagy fülébe megy. Semmi baja nem lesz tőle - ne felejtsd el, 9 hónapig a magzatvíz sem zavarta. Ráadásul ha te aggódsz, azt ő is érezni fogja, és képtelen lesz megnyugodni, relaxálni.

Nyugtató ölelés, relaxáló masszázs

Miután kivetted a babát a vízből, azonnal bugyoláld be puha, vastag, meleg fürdőlepedőbe. Ha picit sírna, bújj közel hozzá, és a hangoddal, simogató kezeddel nyugtasd meg. Ha már nem annyira kicsi, hogy azonnal fel kell öltöztetni, lágy babamasszázsban is részesítheted, ha elég nyugodt: a masszázs kiválóan erősíti a kettőtök kapcsolatát, amellett, hogy ellazítja a babát, aki könnyebben szenderül álomba, és mélyebben is alszik majd.

Még több tanács Soniától: A francia ápolónő blogját itt találod.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.