alumíniummérgezés tápszer gyermekegészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Számos népszerű csecsemőtápszer márka alumíniumtartalma még most is túlságosan magas, és különösen igaz ez az egyik koraszülötteknek kifejlesztett termékre, valamint egy a tejallergiában szenvedő csecsemőknek ajánlott, szójaalapú tápszerre.
Forrás: AFP
Forrás: AFP
left
Újabb érv az anyatej mellett a tápszerrel szembenhttp://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/gyermekegeszseg/20100614-ujabb-erv-az-anyatej-mellett-a-tapszerrel-szemben.htmlErősebb az anyatejjel táplált csecsemő immunrendszere, mint a tápszeresekéhttp://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/gyermekegeszseg/20100520-erosebb-az-anyatejjel-taplalt-csecsemo-immunrendszere-mint-a-tapszereseke.htmlGyümölcslével érdemes higítani és csak 4 fok alatt lehet tárolni a csecsemőtápszerekethttp://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/life-archivum/20090107-gyumolcslevel-erdemes-higitani-es-csak-4-fok-alatt-lehet-tarolni-a-csecsemotapszereket.html

A csecsemőtápszerek szerves részét képezik a koraszülött és az időre született csecsemők táplálkozási szükségleteinek. Bár a gyártók már évtizedek óta tudják, hogy a tápszerek alumíniumszennyezettsége jelentős mértékű, kevés bizonyíték áll rendelkezésünkre arra vonatkozóan, hogy valóban egészségügyi veszélyforrásnak tekintenék ezt a problémát. Tudományos eredmények bizonyítják a szennyezés azonnali és késleltetett mérgező hatását a csecsemőkre, különösen a koraszülöttekre, és a kutatócsoport szerint még mindig túlságosan magas a csecsemőtápszerek alumíniumtartalma.


Annak ellenére, hogy a kutatók évtizedek óta figyelmeztetik a gyártókat az alumíniumtoxicitás veszélyeire az újszülöttek táplálásában, a termékek vizsgálata azt mutatta, hogy a kiválasztott 15 különböző tápszermárka alumíniumtartalma még mindig túl magas. A csecsemőtápszerekben lévő alumínium koncentrációja akár negyvenszerese is lehet az anyatejének. Ez a mennyiség többszöröse az ivóvízben engedélyezett legmagasabb értéknek. Emberi fogyasztásra egyértelműen túl magas, és nyilvánvalóan túl magas egy olyan sérülékeny csoport számára, mint a koraszülött és időre született csecsemők.


A tápszerek alumíniumtartalma vélhetőleg "szennyezés" eredménye, mert mindegyik gyártó azt állítja, hogy alumíniumot szándékosan nem ad termékéhez. A szennyezés forrása sokféle lehet, ide tartoznak például a termékek feldolgozására és tárolására használt eszközök, vagy a forgalmazáshoz alkalmazott csomagolás. A szójaalapú termékek esetében a szójában felgyülemlő nagy mennyiségű alumínium okozza a magas koncentrációt, ami mögött az áll, hogy a savas talajon termesztett szójabab közismerten magas alumínium-toleranciával rendelkezik.


A brit Keele Egyetem kutatói által készült tanulmány hangsúlyozza, hogy a csecsemőtápszerek alumíniumtartalmát haladéktalanul a lehető legalacsonyabb szintre kellene csökkenteni.


Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.