Téged is átverhetnek! - Adakozz biztonságosan

Forrás: Thinkstock -
lebukott pénzgyűjtés bűncselekmény Őrzők Alapítvány csaló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy alapítvány számára adományokat gyűjtő férfit buktatott le egy szemfüles debreceni lakos, amikor az illető úr becsöngetett hozzá. A csalót a rendőrség előállította. A Life.hu cikkéből megtudhatod, miként ne adakozz, illetve hogyan nyújthatsz biztonságosan segítséget, ha szeretnél.

"Debrecenben, egy órával ezelőtt becsöngetett hozzám egy Magyar Gáborként bemutatkozó úr. Egy mappát vett elő, és közben mondta, hogy a Tumor Leukémiás Gyermekekért Alapítvány számára gyűjt" - kezdte a történetét Bancsi Tibor, aki a legnagyobb közösségi oldalon osztotta meg, hogy mi történt vele pontosan. Tibor egyébként sem szokott ilyen módon adakozni, ezért elköszönt az adománygyűjtő "munkatársától". Mire az ajtóból visszaért a szobájába, eszébe jutott, hogy csak rákeres az interneten az említett alapítványra. "Most azt várnátok, hogy: nincs is ilyen nevű alapítvány. Pedig van. Éppen ezért hívtam fel a honlapjukon szereplő mobilszámot, ahol a gazdaságis hölgy elmondta, ők ilyen módon sosem gyűjtettek, ráadásul az alapítvány neve már nem is ez, mert nevet váltottak" - írta. Követte a férfit, aki akkor már a nyolcadik emeleten próbált egy másik urat rávenni az adakozásra. A jelenlétükben még egyszer felhívta az alapítványt, majd a rendőrséget is.

Forrás: Thinkstock

"Az úr készségesen közölte, hogy ő most akkor megvárja velem a kiérkező rendőröket. Ennek némileg ellentmondott, hogy elindult lefelé, mondván a kollégájával együtt várnak, aki nem messze gyűjtöget. Mondtam, hogy rendben és mentem utána. Az utcára érve továbbindult, és már nem igyekezett megkeresni az állítólagos kollégáját" - folytatta a történetet Tibor, aki mellé végül megérkeztek a rendőrök. "A Magyar Gáborként bemutatkozó úr lapján több név és felajánlott pénzösszeg is szerepelt. Lehet, hogy ők már csalás áldozatai? Azóta megtudtam, hogy korábban nagymamámnál is járt ez az illető, de anyám elzavarta. Jól tette. Később a rendőrségtől visszahívtak, hogy megköszönjék a bejelentést és a többit, ugyanis lekérték az úriember adatait, több oldalnyi priusza van, így benn tartották." Úgy tudjuk, a csaló ellen eljárást indított a rendőrség.

Valószínűleg nem Tibor az egyetlen, akihez csöngettek már be olyan munkatársak, akik egy-egy alapítvány számára szeretnének gyűjteni. A Life.hu megkereste azt az alapítványt, amelyik nevében az úr gyűjteni próbált, és dr. Hauser Péter alelnöktől, illetve egy másik, ismert és elismert alapítványtól, a Fehérkereszt Állatvédő Ligától is kaptunk néhány tanácsot, hogy miként ne adakozzunk, illetve hogyan adhatunk biztonságosan segítséget, ha szeretnénk.

Erről tudj, mielőtt adakoznál!

"Alapítványok ma már készpénzt szinte soha nem gyűjtenek és nem fogadnak el. Nem csöngetnek be, nem szólítanak le az utcán" - hívta fel a figyelmet az Őrzők Alapítvány alelnöke, miután túltették magukat a megdöbbenésen, amit a tegnapi eset okozott számukra.

Ez egy maffiahálózat - ezt megerősítette Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora is, aki a Life.hu-nak elmondta, hogy ők már több alkalommal tettek feljelenést a nevükben kéregetők miatt, mivel természetesen ők sem bíztak meg senkit ilyen akcióval. Volt rá példa pár éve - mesélte Szilágyi István -, hogy őt magát is leszólították, hogy a saját alapítványa számára adjon támogatást, adományt - szóhoz sem jutott a pofátlanságtól. A csalók gyakran próbálkoznak azzal, hogy a rendezvényeken, állatorvosi rendelőkben kihelyezett szórólapokat veszik el és azt mutogatva győzködik az utca emberét, hogy ők bizony annak az alapítványnak gyűjtenek. Ezt ne hidd el, mert ma már nem gyűjtenek személyes kéregetéssel pénzt. Ennél is veszélyesebb lehet a becsöngetéses módszer: sajnos az is előfordulhat, hogy ha ketten vannak, akkor amíg az adományozó keresi a tárcáját, pénzét, addig az egyik "adománygyűjtő" besurran és ellop mindent, amit csak elér.

Így támogass alapítványokat!

Ha van egy ügy, amit fontosnak érzel, akkor keress rá a neten, és nézd meg, milyen alapítványok foglalkoznak a témával. Alaposan olvass utána, hogy tényleg megbízhatók-e, elszámolnak-e a kapott támogatással. A legtöbbjüknek Facebook-oldala is van, ott aztán tényleg láthatod, milyen tevékenységet végeznek, kiknek segítettek.

Ha konkrét alapítványt támogatnál, akkor azt ellenőrizd a honlapon, hogy tényleg az a neve, ahogy tudtad, nehogy egy másik, hasonló nevűnek add a pénzed.

Az adományozás legfontosabb szabályai

1. Általános szabály, hogy készpénzt szinte senki nem gyűjt, nem állítanak meg utcán, nem csöngetnek be lakásokba.

2. Vannak viszont adományvonalak, ezeket a támogatandó szervezetek feltüntetik a honlapjukon. Keress rá a neten, rengeteg alapítványt segíthetsz így, biztonságos módon hívásonként 250 forinttal!

3. A támogatandó szervezet honlapján fel van tüntetve a szervezet számlaszáma, gyorsan és egyszerűen adományozhatsz online utalással, fizetéssel.

4. Kérhetsz sárga csekket is, de ez ma már nem számít olyan népszerű módszernek.

5. Újdonság a Poli.Pay terminál használatával történő adományozás - a csekkbefizető automatánál sorban állás nélkül lehet megoldani a szolgáltatók számlájának kiegyenlítését. A beadott készpénzből az automata nem ad vissza, a túlfizetést fel lehet ajánlani alapítványoknak támogatásként.

6. Adózásnál az 1% felajánlása kiemelten fontos: még mindig több százezren nem jelölnek meg támogatandó szervezetet.

Mel Gibson, az adakozó filmsztárhttp://www.life.hu/legykepben/napfotoja/20110609-mel-gibson-guatemalaba-latogatott.htmlSzervátültetés - Igaz, hogy felvesszük a szervadományozó tulajdonságait?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111129-szervatultetes-igaz-hogy-felvesszuk-a-szervadomanyozo-tulajdonsagait.htmlRákosnak hazudta a fiát az anya, hogy az adományokból élhessenhttp://www.life.hu/anyaskodj/20111005-rakosnak-hazudta-a-fiat-az-anya-hogy-az-adomanyokbol-elhessen.htmlMiért tabu a szervadományozás Magyarországon?http://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110216-magyarorszagon-tabu-a-szervadomanyozas.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.